Za systémovú chybu v Česku zaplatil študent životom

Lekár, ktorý prepustil chorú pacientku, konal podľa mňa priveľmi liberálne, reagoval český prezident Miloš Zeman počas stredajšej návštevy strednej školy v meste Žďár nad Sázavou, kde schizofrenička v utorok ubodala na smrť jedného študenta, zranila dve jeho spolužiačky, ako aj jedného zasahujúceho policajta.

16.10.2014 07:22
debata

Situáciou sa v stredu zaoberala na mimoriadnom rokovaní aj česká vláda a riaditeľ Psychiatrickej nemocnice v Opave, odkiaľ ženu pred časom prepustili, rezignoval.

„Vzhľadom na mediálny tlak, zdravie a vek som dnes rezignoval na svoju funkciu,“ citujú české médiá riaditeľa opavskej nemocnice Ivana Drábka. Zároveň upozornil, že rezignácia nesúvisí s prípadným pochybením v prípade dvadsaťšesťročnej útočníčky.

„Dnes som na porade s pánom ministrom informoval, že z našej strany sme v žiadnom prípade nepochybili a toto stanovisko všetci prítomní prijali," dodal Drábek. V tejto súvislosti minister zdravotníctva Svatopluk Němeček (ČSSD) v stredu novinárom povedal: "Situácia sa nakoniec vyvinula tak, že pána riaditeľa Drábka ľudská tragédia zasiahla veľmi osobne a jeho rezignáciu som prijal.“ Zároveň konštatoval, že išlo o reťazec individuálnych zlyhaní a rezignácia riaditeľa nemocnice by vraj nemala byť jedinou.

Ako vyplynulo zo stredajšieho mimoriadneho rokovania českého kabinetu, vznikla pracovná skupina, ktorá zváži opatrenia smerujúce k zabráneniu podobným tragédiám. Traja ministri – spravodlivosti Helena Válková, zdravotníctva Svatopluk Němeček a školstva Marcel Chládek – musia do konca novembra o. i. informovať kabinet o tom, ako sa vôbec mohla stať spomínaná tragédia na žďárskej strednej škole.

Ministerka Válková má preveriť postup súdov a štátneho zastupiteľstva, Němeček postup psychiatrie v Opave a Chládek v spolupráci so školskou inšpekciou má informovať o bezpečnostných opatreniach v školách.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už v stredu vyjadril vážne podozrenie, že v súvislosti s najnovšou tragédiou nastalo systémové zlyhanie štátnych inštitúcií. Sobotka zároveň konštatoval, že zaznamenal výroky odborníkov, podľa ktorých nejde o systémové zlyhanie.

„Myslím si, že to takto tvrdiť nemôžeme," reagoval premiér s tým, že prepustili vážne chorú pacientku, ktorá už v minulosti zaútočila na deti. Sobotka zároveň navrhol posmrtne vyznamenať šestnásťročného študenta, ktorý sa pokúsil brániť spolužiačku pred útočiacou schizofreničkou.

„Išlo o záslužný čin a mal by byť ocenený,“ citujú médiá premiéra. Myšlienku podporil aj minister Něměček: „Je to najmenej, čo môžeme urobiť, aj keď to už rodine nevráti mŕtveho chlapca.“ Vyznamenanie obete útoku, ako aj zasahujúceho policajta nevylúčil ani prezident Zeman. Ako v stredu novinárom povedal, bude to však až na budúci rok, pretože zoznam udelených štátnych vyznamenaní na tento rok už uzavreli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #schizofrenička