Smrtiaca lavína pochovala dvoch Slovákov

Mal to byť historický úspech slovenského aj svetového skialpinizmu, vystriedal ho však obrovský žiaľ. Nečakaná lavína pochovala pod osemtisícovou horou Dhaulágirí v Himalájach dvoch členov horolezecko-skialpinistickej expedície Slovákov Jána Matláka (60) a Vladimíra Švancára (58).

16.10.2014 08:18 , aktualizované: 19:34
Nepál, záchranári Foto:
Príslušníci nepálskej armády pri pátracej akcii po nezvestných a mŕtvych horolezcoch.
debata

V expedícii bolo spolu deväť Slovákov a jeden Čech, ôsmi členovia lavínu prežili. Snehová búrka a lavíny zasiahla strednú časť krajiny. Podľa údajov, ktoré boli známe v čase našej uzávierky, si vyžiadala najmenej 25 mŕtvych a desiatky nezvestných.

Lavína zasiahla horolezcov v utorok priamo v ich stanoch v základnom tábore, kde sa výprava vrátila z už vyše 6-tisíc zdolaných metrov prečkať snehovú búrku. Zvyšní ôsmi členovia expedície sa mali v tom čase nachádzať v inom stane, čo im pravdepodobne zachránilo život. Telá dvoch najstarších členov, vedúceho výpravy Jána Matláka a Vladimíra Švancára a ďalších troch nepálskych šerpov našli záchranári vo štvrtok v základnom tábore po takmer dvojdňovom pátraní. Sedem Slovákov a jedného Čecha sa podarilo nepálskym vodcom zachrániť ešte v stredu. Vrtuľníkom ich previezli do mesta Pokhara. Zdravotný stav žiadneho z nich si podľa ministerstva zahraničných vecí nevyžiadal hospitalizáciu.

Z rezortu diplomacie potvrdili, že telá dvoch mŕtvych Slovákov vo štvrtok našli a identifikovali. „Telá majú v priebehu dnešného dňa previezť do Káthmandu,“ spresnil riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Peter Susko. Ako ich dopravia aj so zvyškom expedície na Slovensko, ešte z rezortu spresniť nevedeli. Susko pripomenul, že to bude závisieť od rozsahu poistenia, ktoré uzatvorili. Horolezci sa zvyčajne poisťujú cez Alpenverein, čo je najväčšia poisťovňa pre horské športy. Bežné poistenie je do výšky 6-tisíc metrov, na expedície tohto typu však platí špeciálne poistenie, ktoré v prípade úmrtia zahŕňa aj odvoz do domovskej krajiny. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že je pripravené poskytnúť vládny špeciál.

Takto vyzeral základný tábor pod Dhaulágí po... Foto: Nima Namgyal Sherpa
Nepál, lavína Takto vyzeral základný tábor pod Dhaulágí po páde lavíny. Snímka pochádza z Facebookovej stránky Nepálčana, ktorý sa zúčastňoval na pátracej akcii, Nima Namgyala.

10-členná výprava skúsených horolezcov a extrémnych skialpinistov si za cieľ zvolila siedmy najvyšší vrch sveta Dhaulágirí, ktorý leží 8 167 metrov nad morom v nepálskych Himalájach. Do Nepálu odletela vo dvoch skupinách, 3. a 8. septembra, a výprava mala potrvať do konca októbra. Zúčastnil sa na nej aj lekár Andrej Harendarčík, Vladimír Gembeš, Peter Kostelanský, Miroslav a Rastislav Peťovci, Ján Šeminský, Ladislav Vargic a Čech Jiří Švihálek. Po zdolaní vrcholu chceli celú osemtisícovku zlyžovať. Dhaulágirí patrí k 14 osemtisícovkám na svete a ako jediný z nich nebol ešte zlyžovaný bez prerušenia.

Matlák sa ako vedúci expedície Dhaulágirí 2014 na výstupe na vrchol nezúčastnil. Výpravu riadil zo základného tábora, ktorý sa nachádzal 4 750 metrov nad morom. Keď vypukla niekoľkodňová snehová búrka, zvyšných deväť členov už malo vybudovaný druhý tábor asi vo výške 6 600 metrov. „Chceli ísť vyššie, ale zhoršilo sa počasie. Dva alebo tri dni husto snežilo a pre zlé počasie sa stiahli späť do základného tábora,“ hovorí prevádzkovateľ portálu Expedition.sk Juraj Pekárek, ktorý členov výpravy osobne poznal. Počas výpravy s nimi komunikoval a na portáli zverejňoval informácie, kde sa nachádzajú. V čase, keď lavína padla, boli podľa neho Matlák a Švancár vo svojich vlastných stanoch. Ostatní členovia boli vo väčšom spoločenskom stane, ktorý zrejme lavína plnou silou nezasiahla. Informácie mu potvrdil známy dvoch zachránených lyžiarov, bratov Miroslava a Rastislava Peťovcov. Výprava si podľa Pekárka pred odchodom zisťovala, aké počasie má byť v Nepále a príchod snehovej búrky neočakávali.

Ján Matlák Foto: Expedition.sk
Ján Matlák Ján Matlák
Vladimír Švancár Foto: Expedition.sk
Vladimír Švancár Vladimír Švancár

Ešte v sobotu na portáli expedition horolezci napísali, že pre zlé poveternostné podmienky zliezli z druhého tábora naspäť do základného. „Dnes sme vďaka počasiu všetci zliezli z druhého tábora do BC (základný tábor, pozn. red.). Do rána nám napadlo cca 1/2 metra snehu. Podľa predpovede si dáme asi 2 dni oddych v BC a potom začneme vynášky do 3. tábora,“ zverejnili. Posledná správa na portáli je z pondelka, keď plánovali pokračovať vo výstupe do posledného tábora. „Sneží, sneží, stále sneží… Stále čakáme v BC na lepšie počasie :(. Všetci veríme, že sa počasie ešte umúdri.“

Meteorologička Jana Kušmíreková zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu vysvetľuje, že nečakanú snehovú búrku vyvolali výbežky cyklónu Hudhud. „Nad Bengálskym zálivom sa vytvoril cyklón, ktorý sa dostal nad Indiu a pokračoval kolmo na Himaláje do vnútrozemia pevniny už vo forme tlakovej níže. To spôsobilo výdatné zrážky v podobe snehu. Pre toto obdobie to nie je zvyčajné,“ spresnila.

Podľa Pekárka ťažko povedať, či by dvom horolezcom zachránilo život, ak by základný tábor postavili na inom mieste. „Keďže išlo o ľadovec, ktorý sa mení, základný tábor sa každý rok nestavia na rovnakom mieste. Mohli byť bližšie pod začiatkom svahu. Možno keby boli ďalej, lavína ich nezasiahne, ale ide len o domnienku,“ podotkol Pekárek. Očakávania expedície boli podľa neho veľké. Pokusov zlyžovať poslednú spomedzi 14 osmetisícovek bolo podľa neho viacero, nikomu sa to však nepodarilo bez prerušenia v jednej línii svahu. „Slováci mali byť prví,“ dodal Pekárek.

Snímka z pátracej akcie po mŕtvych a... Foto: Nima Namgyal Sherpa
Nepál, lavína Snímka z pátracej akcie po mŕtvych a nezvestných horolezcoch zo základného tábora pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále.

Podľa rezortu diplomacie sa v Himalájach nachádza ďalších 41 Slovákov. 20 z nich je podľa Suska v poriadku. V čase našej uzávierky ministerstvo preverovalo, v akom stave je zvyšných 21 Slovákov. Ako uviedla agentúra AP k najviac zasiahnutej oblasti snehovou víchricou a lavínou patrí priesmyk Thorang La vo výške 5-tisíc metrov nad morom. Nachádza sa na turistami obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurna.

Mnisterstvo zriadilo informačnú linku

Ministerstvo zahraničia SR v súvislosti s aktuálnou nepriaznivou poveternostnou situáciou v niektorých častiach Himalájí zriadilo informačnú linku – kontaktný bod pre rodinných príslušníkov slovenských občanov, ktorí sa nachádzajú v oblastiach zasiahnutých snežením a lavínami. Počas pracovného času medzi 8:00 až 16:00 možno kontaktovať poverených zamestnancov ministerstva na tel. č.02/5978 3750 a v čase mimopracovných hodín na čísle 02/5978 5978.(si­ta)

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí horolezci #Nepál #Lavína