Na Ukrajine začal platiť lustračný zákon

Na Ukrajine vo štvrtok vstúpil do platnosti lustračný zákon, na základe ktorého majú byť preverení všetci štátni úradníci a zamestnanci miestnych samospráv, ktorí boli v úrade počas funkčného obdobia zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča. Informuje o tom spravodajský server Ukrinform.

16.10.2014 09:53
debata (11)

Zákon schválil v polovici septembra parlament a 9. októbra podpísal prezident Petro Porošenko. Premiér Arsenij Jaceňuk, ďalší členovia vlády a vedúci predstavitelia dôležitých úradov sa na previerky už dopredu intenzívne pripravovali. Minister spravodlivosti Pavel Petrenko minulý týždeň vyhlásil, že ľudia, ktorí boli za Janukovyča na významných postoch, budú prepustení do desiatich dní od vstúpenia zákona do platnosti.

Nový právny predpis sa ale podľa ukrajinských médií má vzťahovať na približne milión ľudí. Preverení majú byť predovšetkým členovia vlády, vedúci predstavitelia všetkých centrálnych orgánov výkonnej a súdnej moci, protimonopolného úradu, centrálnej banky, Fondu národného majetku a ďalších úradov.

Lustrácia sa vzťahuje na zamestnancov štátnych orgánov, ktorí boli do svojich funkcií dosadení v období od 25. februára 2010, kedy bol Janukovyč zvolený za prezidenta, do 22. februára tohto roka, kedy bol ľudovým povstaním zvrhnutý.

Prezidenta Petra Porošenka a poslancov vo volených funkciách sa zákon netýka. Porošenko bol od marca do decembra 2012 ministrom ekonomického rozvoja a obchodu vo vláde Janukovyčovho premiéra Mykolu Azarova.

Posty vo výkonných orgánoch štátnej moci vedľa Janukovyčových funkcionárov nesmú vykonávať ani ľudia, ktorí do rozpadu ZSSR v roku 1991 vykonávali významné funkcie v komunistickej strane a jej mládežníckej organizácii, v armádnych politických zložkách, v sovietskom ministerstve vnútra a tajných službách. Týka sa to aj osôb, ktoré sa podieľali na násilnom potláčaní demonštrácií, ktoré viedli k Janukovyčov­mu pádu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Ukrajina #lustračný zákon