KĽDR v rezolúcii chváli vlastné ľudské práva

Severná Kórea predložila v stredu Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) návrh vlastnej rezolúcie, v ktorej chváli dodržiavanie ľudských práv v KĽDR.

16.10.2014 12:50
debata (6)

Rezolúcia je reakciou na medzinárodnú kritiku rešpektovania ľudských práv v Severnej Kórei. EÚ a Japonsko totiž vypracovali návrh rezolúcie ostro kritizujúcej zaobchádzanie KĽDR s vlastnými občanmi. OSN tiež nedávno vydala správu, v ktorej obviňuje KĽDR z hrubého porušovania ľudských práv.

Diplomat KĽDR predložil prekvapeným diplomatom návrh na uzatvorenom stretnutí a vyhlásil, že jeho krajina nemá čo skrývať a do konca tohto mesiaca odpovie na všetky otázky. Severokórejská rezolúcia vyzýva OSN na nestranné zhodnotenie stavu ľudských práv v KĽDR. Zdôrazňuje, že všetky sporné otázky a problémy je nutné riešiť prostredníctvom dialógu.

Do úvahy je však podľa nej treba vziať „politické, historické, sociálne, náboženské a kultúrne špecifiká“. V návrhu KĽDR tiež vyzýva, aby OSN prestala spochybňovať dodržiavanie ľudských práv v jednotlivých jej členských krajinách.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #OSN #ľudské práva