Srbsko aj napriek nevôli EÚ vrelo vítalo Putina

Na krátkej návšteve Belehradu bol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, kde sa zúčastnil osláv 70. výročia oslobodenia srbskej metropoly sovietskou armádou.

16.10.2014 14:00 , aktualizované: 17:45
Putin, Nikolič Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a srbský prezident Tomislav Nikolič prechádzajú popri čestnej stráži v Belehrade.
debata (192)

Návštevu šéfa Kremľa v Srbsku sledovali so zdvihnutým obočím západné krajiny, ktoré Rusko trestajú sankciami kvôli jeho vojenskej podpore proruských separatistov na východe Ukrajiny. V Belehrade ale Putina privítali ovácie.

Srbské vedenie Putinovej ceste prikladalo veľký význam, hoci Belehrad sa usiluje o členstvo v Európskej únii a chystá sa s ňou začať prístupové rozhovory. Srbská vláda kvôli návšteve dokonca na štvrtok presunula vojenskú prehliadku, ktorá by sa inak mala správne konať až o štyri dni, 20. októbra.

Pred vojenskou prehliadkou privítali ruského hosťa ovácie publika aj skandovanie „Putin! Putin!“. Ruský prezident pripomenul spoločný boj sovietskych a juhoslovanských vojakov proti nacizmu a zdôraznil, že táto slávna stránka spoločnej histórie spája obe krajiny a prispieva k rozvoju vzťahov. „Nech žije bratské Srbsko!“ vyhlásil. Nasledovala samotná prehliadka; vojakov i divákov v jednej chvíli schladil hustý dážď.

Už na belehradskom letisku sa ruskému prezidentovi dostalo vrelého prijatia od jeho srbského kolegu Tomislava Nikoliča. Putin hovoril aj so srbským premiérom Aleksandrom Vučičom, a to najmä o ekonomických otázkach a rusko-srbskej spolupráci. Práve od tej si hospodárskou krízou sužované Srbsko sľubuje vzpruhu.

Srbsko sa do budúcnosti očividne orientuje na EÚ, ale odmieta sa pripojiť k protiruským sankciám, pretože Rusko bolo so Srbmi solidárnu počas konfliktov sprevádzajúcich rozpad bývalej Juhoslávie. Moskva tiež podporuje Belehrad v jeho odmietavom postoji k uznaniu nezávislosti Kosova, niekdajšej autonómie v rámci Srbska.

Proti Rusku nezavedieme žiadne sankcie, tvrdí srbský premiér

„Srbsko ide svojou cestou do Európskej únie, nezrieka sa jej. A je vďačné Rusku, že toto rozhodnutie rešpektuje a nikdy nevyvíjalo na Srbsko kvôli tomu nátlak,“ uviedol premiér Aleksandar Vučič po rokovaní s Putinom. „Srbsko je priateľ Ruska, a to nielen v jednoduchých časoch, ale aj v ťažkých. Srbsko nezaviedlo a nezavedie proti Rusku žiadne sankcie,“ uistil.

Putin ocenil rozvoj vzťahov so Srbskom ako veľmi úspešný a zdôraznil, že ruské investície do srbskej ekonomiky už dosiahli asi tri miliardy dolárov. Napríklad do ropnej firmy NIS vložil ruský Gazprom už dve miliardy dolárov a je pripravený vložiť ďalšiu miliardu, kým z predtým stratovej firmy sa stal najväčší platca daní do srbského štátneho rozpočtu.

„Politika škodí ekonomike,“ povedal ruský prezident o prekážkach, ktoré bránia výstavbe nového plynovodu South Stream. Ten má obísť Ukrajinu po dne Čierneho mora a cez Balkán. Putin zopakoval, že z ruskej strany nedôjde ku kríze s dodávkami plynu nadchádzajúcu zimu, existujú však veľké tranzitné riziká. Ak Ukrajinci začnú bez povolenia odoberať ruský plyn, Rusko zníži dodávky do Európy „o ukradnutý objem“, pripomenul skoršie ruské varovanie adresované západu Európy. Rusko-ukrajinský spor o plyn už v januári 2009 prerušil dodávky do Európy asi na dva týždne.

Počas Putinovej návštevy bol podpísaný balík dohovorov, týkajúcich sa napríklad energetiky a železníc, ako aj medzivládnej dohody o vojenskej a technickej spolupráci a o ochrane tajných informácií.

Putin z Belehradu odlieta do Milána na európsko-ázijský summit.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Srbsko #Vladimir Putin #Tomislav Nikolič #protiruské sankcie