Eurokomisár: Riziko šírenia eboly v Európe je malé

Riziko šírenia eboly je v európskych krajinách len malé, ubezpečoval novinárov po rokovaní zástupcov členských krajín a európskych inštitúcií Tonio Borg, eurokomisár zodpovedný za zdravie.

16.10.2014 17:27
Tonio Borg Foto: ,
Európsky komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg.
debata (11)

Aj tak sa únijné krajiny budú podľa neho usilovať o včasné odhaľovanie možných nositeľov nákazy a efektívnejším využívaním informácií z najrôznejších zdrojov.

„Samozrejme, že jednotlivé prípady sa objavia. Ale možnosť šírenia nákazy v EÚ zostáva nízka,“ vyhlásil Borg. Podobý názor majú podľa neho tiež experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Prípadné zavedenie rôznych typov preverovania pasažierov na „vstupných bodoch“ do krajiny, teda prevažne na letiskách, je a zostane suverénnym rozhodnutím členských krajín, zdôraznil eurokomisár. Zavedenie kontrol už oznámili niektoré únijné štáty vrátane Francúzska a Veľkej Británie, od budúceho týždňa sa pridá aj Česká republika.

„Ale rozhodli sme sa národné opatrenia na vstupných bodoch koordinovať,“ upozornil eurokomisár. Komisia pripraví nielen spoločné postupy a dotazníky pre cestujúcich, ale predovšetkým postupy, ako so získanými informáciami nakladať.

Mnoho potrebných údajov je už teraz k dispozícii v systémoch žiadostí o víza, pripomenul Borg. Občania troch teraz ebolou najpostihnutejších afrických krajín Sierry Leone, Guiney a Libérie potrebujú k vstupu do únie víza. Treťou oblasťou dostupných údajov sú už teraz dáta dopravcov, teda leteckých spoločností. Dobre vraj fungujú predovšetkým kontroly pri odlete.

Eurokomisár je presvedčený, že únijné krajiny by mali byť schopné pri koordinovanom využití týchto dát – napríklad v jednotnom systéme – predvídať možný príchod nositeľa infekčnej choroby. Podľa talianskej ministerky zdravotníctva Beatrice Lorenzinovej by podobná prepojená databáza mala vzniknúť čo najskôr.

Začať má podľa Borga tiež informačná kampaň zameraná nielen na samotných pasažierov, ale tiež na pracovníkov leteckých spoločností a letísk v EÚ i zdravotníkov „z prvej línie“.

„Musíme zlepšiť informácie, ktoré majú k dispozícii ľudia cestujúci z dotknutých oblastí, aby vedeli, čo robiť a kam ísť, ak sa u nich prejavia symptómy,“ vysvetlil eurokomisár.

Počet mŕtvych pacientov s ebolou, väčšinou v Afrike, vzrástol takmer na 4500 ľudí, miera úmrtnosti je teraz 70 percent. Svetová zdravotnícka organizácia sa obáva, že v priebehu dvoch mesiacov by mohlo týždenne pribúdať 5000 až 10 000 nových prípadov nákazy. V EÚ boli zatiaľ jednotky prípadov, 6. októbra bol v Španielsku prvýkrát zaznamenaný prenos nákazy priamo v Európe.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Tonio Borg