V Madride hospitalizovali kňaza so symptómami eboly

V Madride hospitalizovali španielskeho kňaza, ktorý vykazoval symptómy eboly. Duchovný údajne pracoval v Libérii a bol v kontakte s nakazenými týmto smrtiacim vírusom.

16.10.2014 18:51
Španielsko, ebola, nemocnica, Miguel Garcia... Foto: ,
Na snímke prevoz ebolou nakazeného pacienta Manuela Garciu Vieja, španielskeho duchovného, zo Sierra Leone do Španielska, ktorý neskôr zomrel.
debata (4)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný nemocničný zdroj. Ebolou sa v západnej Afrike nakazili už skôr dvaja španielski duchovní, následne chorobe už na španielskej pôde podľahli.

Španielsky denník El Mundo uviedol, že sa kňaz zdržiaval v Libérii, ktorá je jednou z krajín najviac postihnutých nákazou. Do nemocnice bol prijatý vo štvrtok s teplotou presahujúcou 37,6 stupňa Celzia. Údajne pochádzal z rovnakého rádu ako dvaja zosnulí kňazi, bližšie podrobnosti však neboli známe.

V nemocnici v Madride teraz liečia aj španielsku ošetrovateľku, ktorá sa ebolou nakazila práve od jedného z duchovných, o ktorého sa starala. Jej zdravotný stav sa vraj v posledných dňoch mierne zlepšil.

Počet pacientov, ktorí podľahli ebole, väčšinou v Afrike, vzrástol takmer na 4500 ľudí, miera úmrtnosti je teraz 70 percent. Svetová zdravotnícka organizácia sa obáva, že v priebehu dvoch mesiacov by mohlo týždenne pribúdať 5000 až 10 000 nových prípadov nákazy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #ebola