Ebola ohrozuje Obamu. Politicky

Šéf Bieleho domu si podal ruku so sestričkami, ktoré ošetrovali pacienta nakazeného ebolou, objal ich a dokonca pobozkal, vôbec sa však nebojí, že by ochorel.

17.10.2014 07:56
ebola, epidémia Foto: ,
Pre riziko šírenia eboly si zdravotníci v mnohých nemocniciach USA precvičujú používanie špeciálnych ochranných odevov.
debata (2)

„Cítil som sa pri tom absolútne bezpečne,“ citoval Baracka Obamu denník Washington Post. „Dodržiavali predpisy a vedeli, čo robia,“ dodal a pripomenul, že ebola sa šíri telesnými tekutinami a netreba sa obávať, že sa ňou človek nakazí ako chrípkou. Ebola však môže byť pre Obamu a jeho Demokratickú stranu politicky nebezpečná, pripomínajú necelé tri týždne pred voľbami do Kongresu analytici.

Americký prezident robí, čo sa dá, aby zabránil šíreniu paniky po tom, čo v USA hospitalizovali už druhú ošetrovateľku, ktorá sa nakazila ebolou od chorého Libérijčana. Ten nebezpečnej chorobe minulý týždeň podľahol. Verejnosť zvlášť znepokojilo, že sestra, deň predtým, ako u nej diagnostikovali ebolu, absolvovala let bežnou linkou z Ohia do Texasu.

Ošetrovateľke nemali let povoliť

Let ošetrovateľke povolili, lebo mala len zvýšenú teplotu 37,5 stupňa Celzia, a nie 38, pri ktorej by podľa predpisov mala byť izolovaná. Zdravotné úrady vo štvrtok uznali, že to nebolo správne. Napriek ich ubezpečeniu, že všetkých vyše sto spolucestujúcich sestry z lietadla kontaktujú, budú monitorovať a riziko ich nakazenia sa je prakticky nulové, v oboch štátoch sa prejavili náznaky paniky. V Ohiu preventívne zavreli dve školy a v Texase až tri, lebo ich zamestnanci či študenti leteli spomínanou linkou.

Obama po schôdzke s poradcami vyhlásil, že vláda bude oveľa razantnejšie reagovať na prípady eboly v USA. Oznámil tiež, že Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vyšle tím rýchlej reakcie do akejkoľvek nemocnice, v ktorej sa vyskytne nový prípad eboly. Riziko závažného rozšírenia nákazy je však podľa neho naďalej „veľmi, veľmi malé“. A proti ebole treba bojovať hlavne v Afrike.

Šéf Bieleho domu i tak pre ebolu zrušil svoj pôvodný program a vzdal sa ciest do štyroch štátov plánovaných v rámci volebnej kampane. Obama totiž čelí rastúcej kritike republikánov, že vývoj okolo eboly nemá pod kontrolou a riziká podceňuje. Demokrati sa obávajú, že by za to mohli zaplatiť stratou väčšiny v Senáte.

Republikáni: Obama reagoval nedostatočne

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov John Boehner reakciu prezidenta na hrozbu epidémie označil za nedostatočnú. Obama by mal podľa neho uvažovať o zákaze cestovania z ebolou najviac postihnutých krajín západnej Afriky do USA. „Dočasný zákaz cestovania by mal prezident rozhodne zvážiť spolu s ďalšími krokmi, pretože pochybnosti o bezpečnosti systému leteckej dopravy rastú,“ vyhlásil.

Prieskumy ukázali, že väčšina Američanov by také opatrenia uvítala. Biely dom však prerušenie leteckého spojenia so západnou Afrikou vylúčil, lebo by to podľa neho bránilo preprave pomocných zdravotníckych tímov a zásob potrebných na zastavenie epidémie v postihnutom regióne.

Medzitým, čoraz viac krajín pre riziko šírenia eboly začína s kontrolami na letiskách. Od budúceho týždňa sa k nim pripojí aj Česko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #epidémia #ebola