Nepál: Hľadajú uviaznutých horolezcov, vrtuľníky letia po skupinu Čechov

V nepálskych Himalájach, kde si snehové búrky a lavíny vyžiadali najmenej 29 obetí, je stále nezvestných ešte zhruba 70 horolezcov. Medzi obeťami sú aj dvaja Slováci.

17.10.2014 12:57 , aktualizované: 14:46
Nepal, lavína, horolezci Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Skupina siedmich Čechov pod vedením majiteľa cestovnej kancelárie Livingstone Rudolfa Švaříčka uviazla v Himalájach kvôli lavíne vo výške 4 300 metrov. Nikto nie je zranený, sú len podchladení.

"Momentálne pre nich letia dve helikoptéry, ktoré ich prepravia do nemocnice v Káthmánde,“ povedal Vlastimil Divoký z poisťovne, v ktorej boli turisti poistení. V Nepále si snehové búrky a lavíny tento týždeň vyžiadali najmenej 29 obetí. Podľa českého ministerstva zahraničných vecí by malo byť v Nepále zhruba 120 Čechov, zatiaľ sa nepodarilo skontaktovať s 93 z nich.

V snehu uviazli stovky ľudí

Snehová búrka a lavíny udreli tento týždeň v strednej časti Nepálu, okrem oblasti osemtisícoviek Annapurna a Dhaulágirí zasiahli predovšetkým údolie Mustang. Zahraničné tlačové agentúry s odvolaním sa na miestne úrady uviedli, že zahynulo minimálne 29 ľudí, z toho dvaja Slováci. (viac v článku Smrtiaca lavína pochovala dvoch Slovákov)

Záchranárska akcia v Himalájach

Tímy záchranárov ďalej pátrajú po desiatkach nezvestných, do bezpečia sa dostalo viac ako 230 osôb, polovica zo zachránených sú pritom cudzinci. Najmä v oblasti Annapurny sa v tomto období pohybujú až stovky zahraničných turistov. Údaje o počte nezvestných sa rôznia, podľa informácií agentúry AP je v okolí trasy stále nezvestných až 70 ľudí.

V oblasti Annapurny je už počasie lepšie

Keďže sa v oblati Annapurny zlepšilo počasie, záchranári v piatok rozšírili operáciu, pri ktorej im pomáha deväť vrtuľníkov. Z okruhu okolo Annapurny prepravili v piatok do bezpečia 40 horolezcov a majú informácie o ďalších 50, ktorí sú v poriadku, ale sú odrezaní od okolitého sveta v jednej z miestnych dedín.

Až trojtýždňový okruh okolo Annapurny patrí medzi klasické himalájske trasy a najmä na jar a teraz v októbri sa ho pokúša zdolať mnoho turistov. Súčasné počasie so snehovými búrkami, ktoré je pre toto ročné obdobie netypické, priniesli do centrálneho Nepálu dozvuky tajfúnu Hudhud, ktorý minulý víkend udrel na východe Indie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #búrky #Nepál #Himaláje #nezvestní #záchranná akcia