Lukašenko sa ešte nerozhodol, či uzná ruskú anexiu Krymu

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zatiaľ nevie, či uzná ruskú anexiu Krymu. V rozhovore s ruskými novinármi v piatok pripustil, že Minsk skôr či neskôr musí k tejto téme zaujať stanovisko. Keď sa tak stane, bude to podľa Lukašenka výsostne bieloruské rozhodnutie.

17.10.2014 14:29
Lukašenko Foto:
Bieloruský prezident Lukašenko.
debata (37)

„Zatiaľ jasné stanovisko nemáme, ale keď padne, bude to výhradne naše rozhodnutie,“ komentoval prezident marcovú anexiu. Ruské obsadenie zatiaľ neuznal žiadny z postsovietskych štátov. Lukašenko v rozhovore naznačil, že dôvodom je obava zo západných sankcií.

Bielorusko neuznalo ani samostatnosť Abcházska a Južného Osetska, dvoch gruzínskych provincií, ktoré vyhlásili samostatnosť s podporou Moskvy. „Abcházsky prezident to chápe, uznal, že by sme si zbytočne narobili problémy,“ konštatoval Lukašenko. Obe separatistické provincie ako samostatné štáty uznali okrem Ruska len Venezuela, Nikaragua a dva tichomorské ostrovy.

Keby Bielorusko obidva problematické regióny uznalo, vystavilo by sa nebezpečenstvu západných sankcií „v násobkoch väčších, než akými je teraz postihnuté Rusko,“ povedal Lukašenko. Moskva pritom vraj Bielorusku naznačila, že so žiadnou podporou z Ruska v takom prípade nemôže Minsk počítať.

Obdobná situácia je podľa Lukašenka okolo ruskej anexie Krymu. „Mnohí podnikatelia sa otvorene boja dodávať svoju produkciu na Krym, aby sa nedostali do problémov pre sankcie. Poslal som tam už celú vládnu delegáciu,“ poznamenal bieloruský prezident.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko