V Británii zadržali štyroch mužov. Sú podozriví z plánovania atentátov

Vo Veľkej Británii obvinili štyroch mužov vo veku 20 až 24 rokov z plánovania teroristických útokov. Podľa televíznej stanice BBC to oznámila londýnska polícia. Muži boli obvinení, že prisahali vernosť islamskej organizácii Islamský štát (IS) a že si chceli kúpiť strelnú zbraň s tlmičom.

17.10.2014 16:28
ISIL, Islamský štát, IS, islamisti Foto:
Zadržaní muži sú podozriví, že prisahali vernosť Islamskému štátu a plánovali vo Veľkej Británii útoky. /Ilustračné foto/
debata (3)

Tiež údajne vykonávali prostredníctvom aplikácie Google Street View „nepriateľský prieskum“ jednej londýnskej policajnej stanice a armádnych kasární. Piaty, 25-ročný muž, bol obvinený len v súvislosti s ilegálnym držaním zbraní.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere v piatok oznámil, že Berlín sa chystá odoberať občianske preukazy islamským extrémistom, u ktorých je podozrenie, že chcú cestovať do Iraku alebo Sýrie a tam sa pripojiť k teroristickým skupinám.

Obavy z útokov v Európe

Tieto osoby by potom dostali náhradné a dočasné doklady, v ktorých by bolo v niekoľkých jazykoch zdôraznené, že preukaz neoprávňuje jeho držiteľov opustiť krajinu.

De Maiziere povedal, že už teraz je možné podozrivým odoberať pasy, ale doteraz nebolo možné im vziať či označiť občianskej preukazy, na ktoré nemeckí občania môžu cestovať do mnohých krajín nielen Európskej únie.

Odhaduje sa, že v posledných rokoch sa do bojov po boku Islamského štátu a ďalších islamistických organizácií zapojilo vyše 2-tisíc Európanov a európske štáty sa obávajú, že budú chcieť po návrate páchať teroristické útoky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #Veľká Británia