Saddámovi piloti učia islamistov lietať v ukoristených stíhačkách

Irackí piloti, ktorí sa pridali k povstalcom Islamskému štátu (IS) v Sýrii, učia členov skupiny lietať v troch ukoristených stíhačkách.

17.10.2014 16:52 , aktualizované: 18:23
debata (8)

V piatok to oznámila Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv. Skupina, ktorá zabrala územia v Iraku a Sýrii, lieta na stíhačkách nad obsadeným vojenským letiskom al-Džarráh východne od Halabu (Aleppo).

Bojovníci IS bežne používajú zbrane ukoristené sýrskej a irackej armáde a obsadili už aj viacero vojenských základní. Ide však o prvé správy, že džihádisti vedia pilotovať vojenské lietadlá. „Majú cvičiteľov, irackých vojakov, ktorí boli pilotmi kedysi za vlády Saddáma Husajna,“ uviedol šéf monitorovacej organizácie Rámí Abd ar-Rahman, pričom sa odvoláva na očitých svedkov.

Nie je pritom jasné, či sú stíhačky vybavené zbraňami a či by piloti na nich mohli lietať na dlhšie vzdialenosti. V minulosti islamisti zverejnili na Twitteri fotografie získaných stíhačiek, stroje však podľa analytikov vyzerali nepoužiteľné.

Spojené štáty v reakcii uviedli, že o žiadnych podobných operáciách nevedia. „Nevieme o žiadnych leteckých operáciách (Islamského štátu) v Sýrii alebo inde,“ povedal hovorca amerického ústredného velenia Patrick Ryder. Informácie zatiaľ nie je možné nezávisle overiť.

V irackom Ramádí je zákaz vychádzania, IS postupuje provincií Anbar

Spojenecké lietadlá znovu bombardovali pozície radikálov z Islamského štátu pri severosýrskom meste Kobani. V irackom Ramádí bol kvôli obavám z novej ofenzívy IS vyhlásený zákaz vychádzania. Podľa niektorých správ táto skupina postupuje irackou provinciou Anbar, ale Spojené štáty si podľa agentúry AFP nemyslia, že je ohrozený Bagdad.

Ramádí je strediskom Anbaru a leží zhruba 110 kilometrov západne od irackej metropoly. Zákaz vychádzania začal platiť od piatku a má obmedziť pohyb ľudí z mesta a do neho. IS v minulých týždňoch obsadil niekoľko lokalít v blízkosti mesta, aj keď v Iraku už mesiac operujú vojenské lietadlá Spojených štátov a ďalších krajín.

Zdroj, ktorý nechcel byť menovaný, agentúre AP uviedol, že sa teraz intenzívne bojuje v provincii Saláhaddín, a to o lokality v oblasti jej strediska Tikrítu a tiež pri ropnej rafinérii Bajdží.

Kurdské mesto Kobani v Sýrii je dejiskom intenzívnych bojov od polovice septembra. O život tam prišlo už 700 ľudí a podľa správy z tohto týždňa sa podarilo kurdským obrancom získať najmenej polovicu Kobani späť do svojich rúk a vytlačiť IS. Kurdom pomáhajú lietadlá USA a niekoľkých ich arabských spojencov. Počas dňa sa nálety zamerali na šesť pozícií IS na východe mesta a tiež na bývalé veliteľstvo kurdských jednotiek, ktorého sa zmocnili bojovníci IS.

Ramí Abdar Rahmán zo sýrskej exilovej skupiny, ktorá situáciu monitoruje z Londýna, povedal, že Američania sa pred náletmi o cieľoch radia s Kurdmi. Lietadlá od konca septembra bombardovali približne 100 cieľov.

Americký generál Lloyd Austin, ktorý velí jednotkám USA na Blízkom východe, uviedol, že nálety majú na islamistov v Sýrii i Iraku „vytúžený vplyv“. Napríklad im znemožnili pohybovať sa po regióne v rozsiahlych kolónach alebo zhromažďovať sa vo veľkých skupinách k realizácii útokov.

„Kampaň vedie k zničeniu ISIL ale bude to nejaký čas trvať,“ dodal generál počas svojej prvej tlačovej konferencie o terajšej situácii v oblasti. ISIL je skratkou pre Islamský štát v Iraku a Levante, čo je názov ktorý IS ešte nedávno používal.

Ako Austin dodal, je „vysoko pravdepodobné“, že Kobani ešte stále môže padnúť do rúk islamistov, kurdskí bojovníci ale odvádzajú veľmi záslužnú prácu a snažia sa vybojovať späť územie dobyté IS. Američania majú podľa neho v pláne vycvičiť okolo 5 000 príslušníkov umiernenej sýrskej opozície, ktorí by sa mohli radikálom postaviť.

Kľúčové je vraj najmä to, ako bude Islamský štát vyzerať za osem mesiacov až rok. „Môj osobný názor je, že budú výrazne oslabení oproti terajšiemu stavu, takže dobre vytrénovaná jednotka, ktorá je dobre vybavená a vedená, by mohla mať naozaj dobrú šancu na úspech,“ dodal generál.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #Islamský štát #Saddám Husajn