Islamisti v Nigérii súhlasia s prímerím a prepustením školáčok

Nigérijské úrady a islamistické milície Boko Haram sa dohodli na prímerí a viac ako 200 školáčok, ktoré milície v apríli uniesli, prepustia. Oznámila to podľa zahraničných agentúr nigérijská armáda a prezidentská kancelária.

17.10.2014 17:18
debata (1)

Armáda bojuje proti vzbúreneckej organizácii Boko Haram od roku 2009 Islamistická skupina sa stala terčom medzinárodnej kritiky po tom, čo prepadla dievčenskú školu v meste Chibok v noci zo 14. na 15. apríla. Dievčatá vo veku 15 až 18 rokov nahnali na korby nákladných vozidiel. Zakrátko zmizli v nepriechodnej oblasti pralesov a močiarov.

OSN v reakcii na únos islamskú skupinu v máji zaradila na svoj ​​oficiálny zoznam teroristických organizácií, rovnako ako to urobili už skôr Spojené štáty. Len za tento rok pri približne stovke teroristických útokov zabili bojovníci Boko Haram podľa úradov viac ako 3 000 ľudí.

„Medzi nigérijskou federálnou vládou a Boko Haram bolo dohodnuté prímerie,“ vyhlásil veliteľ generálneho štábu Alex Badeh. Predstaviteľ prezidentského úradu Hassan Tukur potvrdil dohodu, ktorá počíta s ukončením násilia a oslobodením zvyšných 219 nezvestných dievčat. Desiatkam z pôvodne uneseným takmer 300 mladých žien sa už skôr podarilo zo zajatia utiecť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria