V Turecku uzavreli prípad korupcie spojený s Erdoganom

Turecká prokuratúra definitívne uzavrela rozsiahly korupčný škandál, ktorý vlani otriasol vládou vtedajšieho premiéra, teraz prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké médiá.

17.10.2014 21:10
Erdogan Foto:
Recep Tayyip Erdogan.
debata (1)

Prokuratúra vraj oznámila, že prípad je uzavretý, pretože neboli riadne zhromaždené dôkazy a taktiež neexistovali dôkazy o páchaní trestnej činnosti a nedošlo k odhaleniu žiadneho zločineckého gangu.

V jednej časti prípadu bolo šesť desiatok ľudí obvinených z úplatkárstva v súvislosti s vydávaním nezákonných stavebných povolení. Druhá časť kauzy sa týkala korupcie, ale aj podozrivých prevodov zlata v rámci banky Halkbank a toho, či tieto transfery nepredstavovali porušenie medzinárodných sankcií uvalených na Irán.

Vyšetrovanie korupcie sa začalo vlani v decembri, keď polícia pozatýkala desiatky ľudí. Informácie o vyšetrovaní si vyžiadali obmenu takmer polovice vtedajšej Erdoganovej vlády a premiér potom tvrdo zakročil voči justícii.

Vláda prepustila či premiestnila stovky policajtov, prokurátorov a sudcov a obmedzila kompetencie Najvyššej rady sudcov a prokurátorov (HSYK), ktorá patrí k najvyšším justičným orgánom v krajine. Posilnila naopak právomoci ministra spravodlivosti.

Už tento rok v máji turecká prokuratúra uzavrela jednu z častí škandálu – zrušila stíhanie 60 ľudí vrátane syna exministra životného prostredia Erdogana Bayraktara. Teraz oznámila, že nebude pokračovať v stíhaní ďalších 53 podozrivých, medzi ktorými boli okrem iného dva synovia bývalých ministrov, bývalý manažér banky Halkbank a iránsko-azerbajdžanský podnikateľ, napísal turecký denník Hürriyet.

Práve iránsko-azerbajdžanský podnikateľ bol pôvodne obvinený z podplácania niekoľkých vládnych predstaviteľov. Podľa prokurátora Ekrema Aydinera sa ale obvinenia z korupcie nepodarilo preukázať. „Rovnako tak neboli objavené dôkazy o nejakom zločineckom sprisahaní,“ dodal Aydiner.

Erdogan vtedy tvrdil, že celý prípad je rozsiahlym sprisahaním proti jeho kabinetu a hlavne proti nemu samotnému. Stojí vraj za ním jeho rival – v USA žijúci umiernený islamský duchovný Fethullah Gülen, ktorého stúpenci mali vždy blízko k polícii ak justícii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Turecko #Recep Tayyip Erdogan