Obama napriek tlaku odmieta zákaz letov z Afriky pre ebolu

Americký prezident Barack Obama v sobotu opäť odmietol reagovať na výskyt eboly v Spojených štátoch zákazom letov z krajín západnej Afriky.

18.10.2014 20:19
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (10)

Obama, ktorý pred novembrovými voľbami do Kongresu čelí kritike od zákonodarcov a tlaku verejnosti, žiadajúc radikálne opatrenia proti nákaze, tiež podľa agentúry Reuters vyzval Američanov, aby nepodliehali „hystérii“ zo šírenia vírusu.

V západnej Afrike už ebola tento rok zabila viac ako 4 500 ľudí a nákaza sa zatiaľ sporadicky dostáva na ďalšie kontinenty. Obama zdôvodnil neochotu zakázať lety zo západnej Afriky rovnakým spôsobom ako oficiálni zdravotní experti, podľa ktorých by takýto krok mohol zhoršiť situáciu v centre choroby a Spojeným štátom by vraj nepomohol.

„Nemôžeme sa len tak jednoducho odstrihnúť od západnej Afriky. Snažiť sa zablokovať celú jednu oblasť sveta, ak je to vôbec možné. To by naopak mohlo situáciu ešte zhoršiť,“ vyhlásil Obama v pravidelnom týždennom vystúpení v rozhlase. V minulých dňoch prezident však podotkol, že „v zásade“ proti takémuto zákazu nie je a zatiaľ dá na názory odborníkov.

Za preventívne uzavretie hraníc pred cestujúcimi zo západnej Afriky sa pod tlakom verejnosti stále viac vyslovujú zákonodarcovia oboch strán v Kongrese, a odporučil to v médiách napríklad aj bývalý Obamov hovorca Jay Carney.

Komentátori a zákonodarcovia spochybňujú argumenty šéfa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Thomasa Friedena, podľa ktorého by zákaz príletov zo západnej Afriky znemožnil úsilie amerických úradov a dobrovoľníkov o zastavenie eboly v tejto oblasti. Poukazujú pritom na možnosť jednoduchého riešenia pomocou leteckých špeciálov či vojenských lietadiel. Obama vo štvrtok umožnil povolať vojakov v zálohe do americkej humanitárnej kampane proti ebole v západnej Afrike.

Koordinátor proti ebole nie je odborník

Obama vyšiel v piatok v ústrety republikánom a vymenoval federálneho koordinátora pre postup proti ebole. Výber washingtonského právnika a jedného z prezidentových poradcov Rona Klaina ale vyvolal ďalšiu kritiku a prekvapenie nad tým, že Obama nezvolil niekoho, kto by mal blízko ku zdravotníctvu.

„Myslím si, že je to krok správnym smerom, mám ale pochybnosti o výbere niekoho, kto nemá žiadne skúsenosti s verejným zdravím,“ povedal v televízii CNN republikánsky predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov Ed Royce. Dodal, že ak by sa dočasne zastavilo vydávanie víz pre cestujúcich zo západnej Afriky, „nemalo by to taký ochromujúci vplyv ako pokračovanie v doterajšej praxi, ktorá umožňuje šírenie eboly“.

Pod rastúcou kritikou je aj Frieden a jeho CDC, ktorá umožnila, aby sa jedna z dvoch zdravotných sestier nakazených od Libérijčanov, ktorý bol v USA prvým nakazeným, mohla deň pred svojou hospitalizáciou letieť bežnou linkou.

Médiá sa pozastavujú aj nad Friedenovými kontroverznými vyjadreniami pre médiá a vyhýbavými odpoveďami pri štvrtkovom vypočutí v Kongrese. Tam šéf CDC podľa denníka The Wall Street Journal zákonodarcom neponúkol podrobnejšie informácie a len ich upokojoval, že CDC má situáciu pod kontrolou a že „vie, ako ebolu zastaviť“.

CDC si v lete ťažko poškodila reputácu nedbanlivým zaobchádzaním so vzorkami antraxu a vtáčej chrípky, kvôli tomu sa nakazili desiatky jeho vedcov.

Kritika sa vznáša aj na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Z nej tento týždeň unikla na verejnosť predbežná správa, v ktorej organizácia priznáva, že v boji s ebolou zlyhala, predovšetkým pre nekompetentnosť jej africkej pobočky.

Vírus eboly, ktorý sa prejavuje okrem iného horúčkou, tento rok nakazil približne 9 200 ľudí a 4 555 z nich zomrelo. Najpostihnutejšia okrem Guiney je Sierra Leone a Libéria.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #ebola #západná Afrika