Rusko zakáže dovoz výrobkov z hovädzieho mäsa z EÚ

Rusko sa rozhodlo zakázať od 21. októbra dovoz výrobkov z hovädzieho mäsa, odrezkov a mäsokostnej múčky z krajín Európskej únie pre ich údajne nevyhovujúcu kvalitu.

19.10.2014 10:08
debata (144)

Podľa ekonomickej agentúry Prajm to oznámil šéf ruskej veterinárnej a fytosanitárnej služby Rosselchoznadzor Sergej Dankvert.

Moskva už začiatkom septembra zaviedla embargo na dovoz potravín z EÚ, Kanady, Austrálie a Nórska v reakcii na západné sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho úlohe v ukrajinskej kríze. Teraz zakázané položky pod toto odvetné opatrenie podľa Dankverta nespadali.

Moskva nové reštrikcie zdôvodňuje nespokojnosťou s údajne nedostatočnou kvalitou spomínaných produktov vyvážaných z EÚ. Konečné rozhodnutie o zákaze sa vraj Rosselchoznadzor rozhodol prijať, pretože piatkové rokovania medzi predstaviteľmi EÚ a Ruska v Litve nesplnilo očakávania ruskej strany a nebola zaručená náprava do budúcnosti.

Rosselchoznadzor podľa Dankverta opakovane vyjadroval výhrady ku kvalite a bezpečnosti dovážaných výrobkov z hovädzieho mäsa a kostnej múčky.

Služba vraj zaznamenala 17 prípadov prítomnosti zakázaných látok v produktoch pochádzajúcich zo šiestich krajín EÚ: Dánska, Talianska, Maďarska, Nemecka, Poľska a Rakúska. Išlo o chloramfenikol, kadmium, tetracyklín, olovo, ale aj o listériu a salmonelu.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #protiruské sankcie #hovädzie mäso