V Nepále je nezvestných 19 ľudí, Slováci medzi nimi nie sú

Nepál v nedeľu obmedzil záchranné práce na miestach, ktoré tento týždeň zasiahla silná snehová búrka a lavíny. Podľa agentúry DPA nepálske úrady oznámili, že nezvestných je už "len" 19 ľudí. Z výpočtou štátnej príslušnosti nezvestných vyplýva, že by medzi nimi nemali byť žiadni Slováci ani Česi.

19.10.2014 11:03
debata (1)

Na okružnú trase okolo Annapurny zostalo uväznených niekoľko stoviek ľudí, ale podľa nepálskych úradov už oblasť opustila väčšina horolezcov, ktorých sneh odrezal od sveta. Ďalšie lety vrtuľníkov preto nie sú potrebné, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na vládnych činiteľov.

Predstaviteľ združenia trekingových agentúr v Nepále Rameš Dhamal podľa DPA oznámil, že nezvestných je už len 19 osôb. Potvrdzujú to aj údaje, ktoré uvádzajú šéfovia úradov troch najviac postihnutých oblastí. Podľa nich ide o Indov, Kanaďanov, Nepálcov a jedného Japonca.

Posledné informácie uvádzajú, že pri sérii snehových búrok a lavín zahynulo najmenej 39 osôb, vrátane zahraničných horolezcov, miestnych sprievodcov a dedinčanov. Medzi mŕtvymi boli dvaja Slováci. Zranených bolo ďalších 175 ľudí.

Medzi tými, ktorí sa v oblasti pohybovali, boli aj Česi. Česká diplomacia sa doteraz snaží skontaktovať štyri desiatky svojich občanov nemá však žiadne informácie, že by niekto z nich bol medzi obeťami, oznámila v sobotu hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Johana Grohová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slováci #Nepál #Himaláje