Na východe Ukrajiny zabili štyroch civilistov

Najmenej štyroch civilistov zabila a deväť ďalších zranila delostrelecká paľba počas sobotných a nedeľných potýčok medzi proruskými vzbúrencami a ukrajinskou armádou v hlavnej povstaleckej bašte na východe Ukrajiny v Donecku. O stratách medzi obyvateľmi miliónového mesta informovala miestna radnica.

19.10.2014 17:58
debata (27)

Ostreľovaniu boli podľa úradov vystavené štyri štvrte Donecka od sobotňajšieho popoludnia až do tretej hodiny rannej. Agentúra Interfax-Ukrajina dodala, že podľa očitých svedkov zostáva situácia napätá a stále sú počuť výstrely a výbuchy.

Vzbúrenci a vládne jednotky pokračujú v potýčkach napriek prímeriu uzavretému 5. septembra. Podľa armádneho hovorcu Andrija Lysenka čelili vládne jednotky počas uplynulých 24 hodín povstaleckej paľbe vo viac ako 50 prípadoch. Zranenia utrpelo 13 ukrajinských vojakov. Ale aj s pomocou delostrelectva sa posádke na doneckom letisku podarilo odraziť ďalší útok rebelov. V susednej Luhanskej oblasti sa vojakom v noci podarilo zničiť povstalecké tanky.

Na ústrednom kyjevskom námestí, zvanom Majdan, sa v nedeľu modlila tisícka evanjelikov za mier v Donbase, ako sa hovorí priemyselnému regiónu na východe krajiny. V Donecku separatisti oslavovali „Deň vlajky“ neuznanej „Doneckej ľudovej republiky“.

Práve proruských separatistov obvinila nemecká rozviedka BND podľa týždenníka Der Spiegel zo zostrelenia malajzijského boeingu. „Vicepremiér“ doneckých povstalcov Andrej Purgin obvinenia poprel. „Obvinenia na našu adresu sú nezmyselné,“ povedal agentúre Interfax. Argumentoval tým, že obsluha takého zložitého protilietadlového systému vyžaduje dobre vycvičených špecialistov, a to by nezvládol „domobranec, ktorý ešte včera bol baníkom“.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo