Sikorski: Putin vyzval Poliakov už v roku 2008, aby si s Ruskom rozdelili Ukrajinu

Šéf dolnej komory poľského parlamentu Radoslaw Sikorski v rozhovore pre americký server Politico uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin už v roku 2008 navrhoval rozdeliť Ukrajinu medzi Rusko a Poľsko.

21.10.2014 10:09
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin podľa bývalého šéfa poľskej diplomacie Branislawa Sikorskeho Poliakov ešte v roku 2008 vyzýval, aby sa podieľali na rozdelení Ukrajiny. Sikorski neskôr tvrdil, že jeho výroky len nesprávne pochopili.
debata (169)

Sikorski, ktorý donedávna stál na čele poľskej diplomacie, však neskôr tvrdil, že jeho slová o Putinovom návrhu počas návštevy premiéra Donalda Tuska v Moskve neboli dobre interpretované.

„Putin od nás chcel, aby sme sa podieľali na delení Ukrajiny. Bola to jedna z prvých vecí, ktoré Putin povedal premiérovi Tuskovi, keď navštívil Moskvu,“ uviedol Sikorski v interview. Putin mal tvrdiť, že Ukrajina je umelý štát a Ľvov je poľské mesto, ktoré by si Poliaci mali vziať späť.

Sikorski neskôr svoje výroky dementoval

Tusk podľa Sikorského, ktorý poľského premiéra v Moskve vtedy sprevádzal, na Putinov návrh nič nepovedal, pretože vedel, že ho nahrávajú. Poľsko však nikdy nevyjadrilo záujem pripojiť sa k ruskému plánu. „Dali sme to Rusom vtedy veľmi jasne najavo,“ uistil Sikorski.

Po zverejnení rozhovoru, ktoré mohlo ešte viac zhoršiť napätie medzi Poľskom a Ruskom, však Sikorski pred novinármi tvrdil, že bol nesprávne pochopený. „Niektoré z mojich slov boli prehnane interpretované,“ napísal politik na Twitteri.

Autor interview však povedal, že nechápe Sykorského výhovorky. Podľa jeho slov napísal len to, čo mu Sikorski povedal.

Kopaczová: Poľsko cudziu krajinu deliť nebude

„Ak skutočne Putin niečo také navrhoval, je to škandál,“ vyhlásila Ewa Kopaczová, ktorá vystriedala Tuska na čele vlády po tom, čo poľský politik odišiel do Bruselu. Uistila, že žiadny poľský premiér by sa nepodieľal na takej hanebnosti, ako je delenie cudzej krajiny.

Počas marcovej ruskej anexie Krymu podpredseda Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, a líder ruských nacionalistov Vladimir Žirinovskij navrhol vládam Poľska, Rumunska a Maďarska, aby sa pripojili k deleniu Ukrajiny.

169 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Donald Tusk #Vladimir Putin #Ukrajina #Radoslaw Sikorski