Šefčovič europoslancov presvedčil, výbory mu dali zelenú

Príslušné výbory Európskeho parlamentu dali zelenú posledným dvom kandidátom na členov Európskej komisie – Slovákovi Marošovi Šefčovičovi a Slovinke Violete Bulcovej. Oznámili to dve najväčšie politické skupiny v europarlamente. Nič tak už zjavne nebráni tomu, aby parlament v stredu mohol hlasovať o novej Európskej komisii ako celku.

21.10.2014 11:30 , aktualizované: 13:05
Maroš Šefčovič Foto: ,
Maroš Šefčovič počas vystúpenia pred europoslancami.
debata (6)

Maroš Šefčovič sa má stať podpredsedom EK pre energetickú úniu, Slovinka Bulcová komisárkou pre dopravu. Obaja absolvovali „grilovanie“ v príslušných výboroch v pondelok večer. Ich schválenie má v utorok ešte formálne prerokovať konferencia predsedov Európskeho parlamentu, ktorú tvorí predseda europarlamentu a šéfovia politických frakcií.

Pondelňajšie dodatočné trojhodinové vypočúvanie bolo vynútené nedávnou nezvládnutou prezentáciou slovinskej expremiérky Alenky Bratušekovej, ktorá sa usilovala získať post podpredsedníčky EK pre energetickú úniu, ale europoslanci ju jasne odmietli.

Europarlament už môže hlasovať o EK

Designovaný šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker preto na uvoľnený post musel nájsť nového človeka a jeho voľba padla na Šefčoviča, ktorý mal byť pôvodne zodpovedný práve za dopravu. Dopravný rezort tak zostal Bulcovej, ktorú Slovinsko vyslalo do Bruselu za Bratušekovou.

„Náš hovorca pre priemysel Krišjanis Karinš práve informoval, že Šefčovič prešiel ako podpredseda pre energetickú úniu. Junckerov tím je kompletný,“ oznámila frakcia ľudovcov (EPP) na Twitteri. „Bulcová prešla. Výbor pre dopravu jej dal zelenú,“ potvrdila EPP aj úspech slovinskej kandidátky.

Schválenie oboch kandidátov vo výboroch sa očakávalo, aj keď v prípade Bulcovej mali niektorí poslanci problém s údajne príliš všeobecnými odpoveďami.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #eurokomisár #energetická únia