Jastrab z Pravého sektora pristane v parlamente

Dvakrát mal byť nedávno mŕtvy, ale do hrobu si neľahol a, naopak, sadne si na poslaneckú stoličku. Dmitro Jaroš, vodca ukrajinských nacionalistov, ktorého kandidatúra na prezidenta sa skončila debaklom, teraz uspel v parlamentných voľbách.

28.10.2014 11:00
Dmitro Jaroš Foto: ,
Dmitro Jaroš sa nasťahuje do ukrajinského parlamentu.
debata (18)

Kým jeho hnutie Pravý sektor prepadlo na celoštátnej úrovni, on zvíťazil v jednomandátovom obvode v Dnepropetrovskej oblasti. „Po sčítaní takmer 93 percent hlasov ho podporilo približne 30 percent voličov,“ informovala agentúra UNIAN. Tento zisk jednoduchej väčšiny hlasov mu otvára dvere do parlamentu.

Začiatkom septembra sa objavila správa, že Jaroš zahynul počas bojov pri Ilovajsku na juhovýchode Ukrajiny. O dva týždne separatisti tvrdili, že utrpel smrteľné zranenia pri delostreleckej paľbe. V oboch prípadoch sa ukázalo, že je nažive. Mimochodom, Jaroš patrí medzi ukrajinských predstaviteľov, ktorí Rusku najviac ležia v žalúdku. Moskva dokonca požiadala o vydanie medzinárodného zatykača na vodcu Pravého sektora.

Radikáli z tohto hnutia vošli do pozornosti počas krvavých udalostí na kyjevskom Majdane, keď prezident Viktor Janukovyč utiekol do Ruska a neskôr sa stali fakticky nekontrolovateľnou ozbrojenou zložkou v bojoch proti povstalcom na ukrajinskom juhovýchode.

Jaroš vstúpil do verejného diania pred dvadsiatimi rokmi, keď založil nacionalistickú organizáciu Trojzubec. Členovia mali zo štátnych orgánov strach a tak sa dokonca medzi sebou radšej oslovovali podľa prezývok. Jaroš vystupoval ako Jastrab. Dlho opakoval, že ho nemožno považovať za súčasť politiky. „Nie sme politici. Sme vojaci národnej revolúcie,“ pripomenul portál Medialeaks jeho slová o sebe a o kolegoch z Pravého sektora.

Vidine moci nakoniec podľahol, keď kandidoval v májových prezidentských voľbách. Moskva vtedy škrípala zubami. „Vláda v Kyjeve a jej západní ochrancovia musia zatarasiť cestu neofašistovi Jarošovi a jeho stúpencom k moci,“ písal na sociálnej sieti Twitter vysokopostavený predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Konstantin Dolgov. Výsledok volieb? Kandidát z Pravého sektora získal len necelé percento hlasov.

Podobný tón, aký zvolil Dolgov, sa z Moskvy často ozýva na adresu Jaroša a ďalších radikálov. Opakujú sa slová ako fašisti a neofašisti. „Dejiny nás učia, že kozmetickými metódami sa nedarí zastaviť fašizmus. Akékoľvek pokojné postoje ho posmeľujú konať ešte viac drzo a otvorene,“ napísal Jurij Gorodnenko z agentúry RIA Novosti.

Jaroš, ktorý má 43 rokov, vytrvalo odmieta tvrdenie, že je neofašista, necíti sa ani radikál či extrémista. Súhlasí s označením za nacionalistu. Odkedy je aktívny, hovorieva, že sa snaží o „derusifikáciu Ukrajiny“. Túto ambíciu videl ako jednu z úloh Pravého sektora v parlamente. „Budeme robiť všetko, aby sme stadiaľ vyniesli piatu kolónu Kremľa s nohami vpredu,“ dušoval sa tesne pred voľbami v rozhovore pre portál Liga.

Nacionalistický líder je nielen protiruský, ale tiež protizápadný. Nesúhlasil s podpisom asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou. O Bruseli sa zmieňuje ako o šíriteľovi protikresťanských hodnôt, lebo Jaroš odmieta manželstvá medzi homosexuálmi. V jeho názorovej výbave je aj antisemitizmus. „Zaujíma ma, ako sa stalo, že väčšina miliardárov na Ukrajine sú Židia,“ poukázal na Jarošov výrok časopis Der Spiegel.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Dmitro Jaroš