Čína zníži počet trestov, za ktoré hrozí poprava

Čína zrejme zruší trest smrti za deväť trestných činov, okrem iného za falšovanie či pašovanie jadrového materiálu. Informovala o tom agentúra Nová Čína.

28.10.2014 07:44
debata (2)

V súčasnosti hrozí v krajine absolútny trest za 55 trestných činov. Popravám sa súdy nevyhýbajú. Hoci oficiálne štatistiky neexistujú, odhaduje sa podľa agentúry AP, že v krajine je ročne vykonaných okolo 2 400 trestov smrti, čo je trikrát viac ako vo všetkých zostávajúcich štátoch spolu.

Teraz v Číne trest smrti hrozí za vraždu, lúpež, znásilnenie či drogové delikty, ale aj ekonomické zločiny, ako sú sprenevera či branie úplatkov. Podľa návrhu by najnovšie poprava nehrozila napríklad za falšovanie, pašovanie falšovanej meny, organizovanie prostitúcie, za pašovanie zbraní, munície a jadrového materiálu či za šírenie poplašných správ a fám počas vojnového konfliktu.

Podľa štatistík organizácie pre ľudské práva Dui Hua Foundation Čína popravila v minulom roku zhruba 2 400 ľudí, zatiaľ čo v ostatných štátoch, ktoré vykonávajú trest smrti, skončilo na popravisku 778 odsúdencov.

Napriek spomínanej nelichotivej bilancii sa ale počty popravených v Číne v posledných rokoch výrazne znížili. Napríklad v roku 2002 bolo podľa Dui Hua Foundation zaregistrovaných približne 12-tisíc popráv a v roku 1983 ich bolo dokonca 24-tisíc.

Znižovanie počtu je okrem iného dôsledkom toho, že úrady zredukovali množstvo trestných činov, za ktoré hrozí trest smrti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #trest smrti