Zeman vyznamená Wintona i Fica

V Česku v utorok večer vyvrcholí spomienka 96. výročia vzniku samostatného Československa odovzdaním štátnych vyznamenaní z rúk prezidenta Miloša Zemana.

28.10.2014 09:39 , aktualizované: 09:46
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (8)

Štátny sviatok tradične sprevádza v Česku pietne zhromaždenie, vojenské akcie, koncerty a pre verejnosť sa otvoria objekty vlády a parlamentu. Informuje o tom server České noviny.

Už popoludní prevezme Rad Bieleho leva záchranca stoviek židovských detí z niekdajšieho Československa 105-ročný sir Nicholas Winton. Večer sa uskutoční slávnostné zhromaždenie vo Vladislavskej sále na Pražskom hrade.

Zeman zrejme udelí najvyššie štátne vyznamenanie aj slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi. Noviny Mladá fronta Dnes informovali, že zatiaľ nie je jasné, či to bude Rad Bieleho leva, alebo Rad Tomáša Garrigua Masaryka. Podľa zistení Pravdy by malo ísť o prvý z nich.

Rad Bieleho leva je najvyššie české štátne vyznamenanie, ktoré sa udeľuje zahraničným prezidentom a predsedom vlád. Rad Tomáša Garrigua Masaryka je vyššie štátne vyznamenanie, ktoré dostávajú hlavne českí bojovníci za slobodu. Štátnikom zo zahraničia sa neudeľuje, tí, naopak, preberajú Rad Bieleho leva.

Zo Slovákov ho dostali Alexander Dubček in memoriam a Ivan Gašparovič. Fico si má prevziať vyznamenanie za dobré susedské vzťahy po rozdelení federácie.

Zeman už avizoval, že plánuje vyznamenať zosnulú ruskú disidentku Natáliu Gorbanevskú, ktorá v auguste 1968 v Moskve spolu s ďalšími „siedmimi statočnými“ protestovala proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

Synovi Gorbanevskej, Jaroslavovi, už v pondelok v Bratislave udelil Rad Bieleho dvojkríža II. triedy prezident Andrej Kiska a taktiež Viktorovi Fajnbergovi odovzdal medailu prezidenta SR za výnimočný prejav odvahy a solidarity.

O ceremoniále sa v krajine v posledných dňoch píše aj v súvislosti s rozhodnutím prezidenta nepozvať na odovzdávanie vyznamenaní rektorov, s ktorými sa v minulosti dostal do sporu.

Zeman udelí vyznamenanie in memoriam tiež českým vojakom, ktorí tento rok zahynuli v Afganistane.

V Prahe je tradičnou súčasťou štátneho sviatku 28. októbra aj deň otvorených dverí vo významných inštitúciách. Pre verejnosť otvoria napríklad rezidenciu premiérov – Kramářovu vilu, snemovňu a senát. Z rozhodnutia ministerstva kultúry budú mať deti a mladí ľudia do 18 rokov vstup zadarmo do viac ako stovky objektov, ktoré spravuje Národný pamiatkový ústav.

Na Slovensku prezident Andrej Kiska položí kvety k bratislavskému pamätníku Milana Rastislava Štefánika a k pamätníku česko-slovenskej štátnosti. Taktiež by sa mal zúčastniť v Belgicku na spomienkovom podujatí k 100. výročiu vypuknutia 1. svetovej vojny. Tento deň nie je u nás štátnym sviatkom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Robert Fico #Československo #Miloš Zeman #28. október #Nicholas Winton