Pápež pozdravil vyháňačov diabla. Médiá špekulujú, či aj František nie je exorcista

Pápež František opätovne zdôraznil užitočnosť vyháňačov diabla, ktorí podľa neho pomáhajú ľuďom bojujúcim s démonmi. Napísal to v liste účastníkom konferencie, ktorej sa v Ríme zúčastňuje tristo exorcistov z 30 krajín sveta.

29.10.2014 10:12
pápež František Foto: ,
Pápež František pozdravil stovky exorcistov, ktorí sa zišli v Ríme na konferencii.
debata (8)

Konferenciu usporiadalo medzinárodné združenie exorcistov, ktorých Vatikán v júli tohto roku formálne uznal. Líder združenia Francesco Bamonte vtedy povedal, že „vyháňanie diabla je formou lásky, ktorá prospieva tým, čo trpia“.

Podľa médií pápež František hovorí o diablovi častejšie ako jeho predchodcovia. Špekulovalo sa aj o tom, či sám František nie je exorcista, teda vyháňač diabla, a to kvôli minuloročným záberom z omše na Svätopeterskom námestí, keď pápež požehnal chorému mužovi na invalidnom vozíku. Položil mu ruky na hlavu a modlil sa. Všetko prebehlo tak, ako to robievajú práve exorcisti. Vatikán však tieto domnienky vylúčil.

Pápež František vo svojich prejavoch spomína... Foto: Reuters, Tony Gentile
Pápež František Pápež František vo svojich prejavoch spomína diabla oveľa častejšie ako jeho predchodcovia. Médiá špekulujú, či aj on sám nie je exorcistom.

Tvrdí sa, že exorcizmus v rokoch 1982 až 2000 praktikoval aj zosnulý pápež Ján Pavol II. Teológovia upozorňujú na to, že nejde o nič iného než o oslobodzujúce modlitby, tak, ako je to popísané v Biblii.

Kňazi, ktorí majú oprávnenie vyháňať diabla, musia prejsť špeciálnou výučbou. V kurzoch sa učia napríklad o dejinách satanizmu, samozrejmosťou sú aj prednášky z psychológie či práva, ale aj presné inštrukcie, ako rituál vyháňania zlých duchov vykonávať.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #exorcizmus