Kyjev podľa povstalcov odvolal súhlas s nárazníkovou zónou

Kyjev podľa povstalcov odvolal svoj podpis pod dokumentom o vytvorení nárazníkovej ochrannej zóny medzi jednotkami separatistov a armády na Donbase. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na vicepremiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andreja Purgina. Ukrajinské médiá správu s potvrdením tejto informácie zatiaľ nepriniesli.

29.10.2014 10:34
Ukrajina, povstalci, boje Foto: ,
Povstalci tvrdia, že sa pripravujú na vojnu. Dôvodom má byť údajné stiahnutie podpisu Kyjeva pod dokumentom o vytvorení nárazníkovej ochrannej zóny.
debata (38)

Dohoda o vytvorení nárazníkovej zóny bez ťažkých zbraní širokej 30 kilometrov bola uzavretá 20. septembra v Minsku ako súčasť deväťbodovej dohody o zastavení paľby a politickom riešení krízy.

Každá z bojujúcich strán sa zaviazala vyviesť z línie frontu ťažké zbrane do vzdialenosti 15 kilometrov. Na mnohých miestach, napríklad na doneckom predmestí či v okolí strategického mesta Debalceve, však nárazníková zóna nevznikla.

„Pripravujeme sa na vojnu,“ povedal novinárom šéf doneckých povstalcov Alexandr Zacharčenko počas návštevy mesta Makijivka, ktoré kontrolujú povstalci. Kyjev svoj podpis vraj odvolal bez akéhokoľvek vysvetlenia a opakovane porušuje prímerie.

Ukrajinské médiá odvolanie podpisu nepotvrdili

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany ukrajinským novinárom povedal, že o odvolaní podpisu pod septembrovou dohodou nič nevie. „Takéto správy nemôžeme potvrdiť,“ konštatoval hovorca.

Povstalecké médiá pred víkendovými ukrajinskými parlamentnými voľbami rozširovali správy o tom, že Kyjev tesne po hlasovaní chce podniknúť mohutný útok na postavenie povstalcov v Doneckej a Luhanskej oblasti. Ukrajinské vedenie tieto informácie poprelo a označilo ich za provokáciu.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #prímerie #Ukrajina