Jaceňuk zacítil pach moci a pritvrdil

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk sa nevie dočkať oficiálnych volebných výsledkov. Ústredná volebná komisia ich má oznámiť do 10. novembra.

29.10.2014 12:38 , aktualizované: 19:55
Arsenij Jaceňuk Foto:
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na stredajšej tlačovej konferencii v Kyjeve predstavil vlastný návrh koaličnej dohody, čím odmietol ponuku už existujúceho projektu z dielne prezidenta Petra Porošenka.
debata (63)

Jaceňukov Ľudový front však už dnes vedie v počte získaných hlasov po zrátaní viac ako 98 percent volebných lístkov. Čoraz hlasnejšie sa hovorí o víťazstve „strany vojny“ nad Porošenkovou "stranou mieru“.

„Jaceňuk pocítil zápach moci a tak si kladie podmienky,“ reagoval v stredu ukrajinský portál unn.com.ua na rozhodnutie šéfa Ľudového frontu a jeho vlastný návrh koaličnej dohody. Jaceňuk tak „za horúca“ odmietol rovnaký projekt, s ktorým iba niekoľko hodín pred ním prišiel prezident Petro Porošenko. Jeho bloku zatiaľ, a pravdepodobne to tak aj zostane, patrí druhé miesto v zisku volebných hlasov.

Je to len začiatok

Začínajú sa tak plniť predpovede viacerých politológov, podľa ktorých pôvodne sa črtajúci tandem víťazov predčasných parlamentných volieb Jaceňuk – Porošenko má trhliny skôr, ako ho „zlepili“. Sotva na tom čosi zmenia slová Jaceňuka vzápätí po ohlásení vlastného projektu spolupráce, podľa ktorých sú Porošenko a jeho blok aj naďalej "strategickým spojencom“.

Vzápätí jedným dychom pozval na rokovanie o koaličnej dohode aj ďalšie strany, ktoré sa dostali do parlamentu, ale s ktorými Porošenko vo svojom koaličnom návrhu vôbec nerátal. Konkrétne s Radikálnou stranou škandalózneho nacionalistu Ľaška a Baťkivščinou hasnúcej politickej hviezdy Tymošenkovej. Tretí najsilnejší subjekt, Svojpomoc, síce už súhlasila s účasťou na ponúkaných rokovania o koalícii, ale má tvrdé podmienky.

Jaceňuk však potrebuje čo najväčšiu podporu. Už dnes považuje za hotovú vec otázku zostavenia vlády a obsadenia kresla premiéra. Podľa lídra víťaznej strany vo voľbách to bude on, kto rozhodne o zložení kabinetu. Pritom, ako informovali ukrajinské médiá, ani v stredu sa na koaličných rokovaniach za zatvorenými dvermi nehovorilo o kandidátovi na premiérsky post, tobôž o zložení vlády.

Priebežný zisk hlasov

Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka je po zrátaní 98,01 % volebných lístkov na prvom mieste v zozname víťazov so ziskom 22,16 %. Pôvodne favorizovaný prezidentský Blok Petra Porošenka má 21,82 %. Tretia priečka patrí Svojpomoci ľvovského starostu Andrija Sadového s 11 percentami hlasov. Nasleduje Opozičný blok (9,36 %), Radikálna strana Oleha Ľaška (7,45 %,) a Tymošenkovej Baťkivščina (5,68 %).

ZDROJ: AGENTÚRA UNIAN

Loviť sa bude medzi „nezávislými“

Nie je vylúčené, že Jaceňukova pozvánka ďalším trom stranám a ponúkané kreslá vo vláde má lídrovi Ľudového frontu upevniť postavenie predovšetkým v parlamente. A bude to potrebovať. Veď ako napísala agentúra UNIAN, podstatou Jaceňukovho návrhu je záväzok schváliť 36 nových reformných zákonov do konca roka. Po zrátaní predpokladaného obsadenia parlamentných kresiel to však pre vládnu koalíciu nevyzerá zatiaľ veľmi optimisticky.

Parlamentné subjekty (Okrem opozičnej strany) môžu spoločne získať 198 mandátov. Teda rovnaký počet ako v prípade nezávislých kandidátov, ktorí zvíťazili vďaka väčšinovému systému v jednomandátových obvodoch. A tak v záujme získania parlamentnej väčšiny sa bude loviť medzi „nezávislými“.

Medzi nimi sú nielen radikálni velitelia rôznych práporov bojujúcich proti povstalcom v Donbase, ale aj bývalý členovia Strany regiónov zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča, politické figúrky v rukách oligarchov či rôzni biznismeni, ale aj z minulosti známe politické osobnosti.

„Všeobecne sa zatiaľ predpokladá, že tzv. nestraníci podporia vládnu stranu Porošenka, ktorý má síce rovnaké záujmy ako Jaceňuk, ale toho považujú nezávislí za jastraba. Tým skôr, že líder Ľudového frontu avizuje tvrdý reformný kurz, čo nie je v záujme biznismenov. Navyše Jaceňuk má zlú reputáciu v Rusku,“ napísali nemecké noviny Der Standart v súvislosti s pravdepodobnou nadchádzajúcou honbou za hlasmi „nezávislých“ v parlamente.

Časovaná bomba z minulosti

Zmiešaný volebný systém na Ukrajine, ktorý je kombináciou proporčného a väčšinového hlasovania, je ešte „pozostatkom“ vládnutia prezidenta Janukovyča zvrhnutého na jar štátnym prevratom. Presnejšie dedičstvom ešte prezidenta Leonida Kučmu, ktorý na sklonku vládnutia takto pripravil časovanú politickú bombu Viktorovi Juščenkovi, následníkovi v kresle hlavy štátu. Väčšinu dovtedajších prezidentských právomocí presunul na parlament.

A práve to aj dnes otvorilo dvere do snemovne pestrej palete politikov, ale aj politikárov, populistov i radikálov v podobe radikálnych veliteľov práporov z juhovýchodného frontu, ako sú napríklad Azov, Ajdar či Mierotvorca. Využili hlavne možnosť hlasovania v jednomandátových obvodoch, v ktorých víťazovi stačila jednoduchá väčšina získaných hlasov. Pravda je, že do snemovne sa dostali niektorí z nich aj vďaka straníckym kandidátkam. Predovšetkým na zozname Jaceňukovho Ľudového frontu.

Zmeniť zmiešaný systém sa do poslednej chvíle pokúšal nielen prezident Porošenko, ale aj šéf parlamentu Olehsandr Turčynov. Na poslednom rokovaní poslancov pred voľbami nebola však snemovňa uznášania schopná. Oficiálne preto, lebo poslanci boli už v teréne a na poslednú chvíľu „naháňali“ voličské hlasy priamo v obvodoch. Podľa viacerých pozorovateľov k pravde bude bližšie tvrdenie, podľa ktorého mnohým v starom parlamente vyhovoval aj vyhovuje kontroverzný systém.

Rozdelenie kresiel v parlamente podľa straníckej príslušnosti

  • Nezávislí – 198
  • Ľudový front – 64
  • Blok Petra Porošenka – 63
  • Svojpomoc – 33
  • Opozičný blok – 27
  • Radikálna strana – 22
  • Baťkivščina – 16

ZDROJ: UNN.COM.UA

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Petro Porošenko #vládna koalícia