Synovia zmiznutého muža žalujú Malaysian Airlines pre let 370

Dve malajzijské deti, ktorých otec cestoval na palube lietadla, ktoré zmizlo s 239 ľuďmi na palube 8. marca na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, podali v piatok prostredníctvom právnikov žalobu na spoločnosť Malaysian Airlines a malajzijské úrady. Ide o prvý súdny spor v súvislosti s incidentom, napísala agentúra AP.

31.10.2014 12:34
Arunan Selvaraj, právnik, Malajzia, malajzijské... Foto:
"Čakali sme osem mesiacov. Hovorili sme s rôznymi expertmi a sme presvedčení, že máme dostatočné dôkazy," vyhlásil právnik Arunan Selvaraj.
debata

Rodina viní oddelenie civilného letectva, že sa nepokúsilo kontaktovať v zodpovedajúcom čase lietadlo po tom, čo stroj zmizol z radarov. Leteckú spoločnosť Malaysian Airlines obviňujú chlapci z toho, že podľa nich nepodnikla primerané opatrenia na zaistenie bezpečnosti letu.

V žalobe sa spomínajú takisto šéf civilného letectva a imigrácie, šéf vojenského letectva a malajzijská vláda, ktorí sa podľa žalujúcej strany dopustili hrubej nedbanlivosti.

„Čakali sme osem mesiacov. Hovorili sme s rôznymi expertmi a sme presvedčení, že máme dostatočné dôkazy. Veľké lietadlo, ktoré sa stratí v technologickom veku, je niečo neprijateľné,“ vyhlásil právnik chlapcov Arunan Selvaraj.

Chlapci vo veku 13 a 11 rokov žiadajú odškodné za duševné utrpenie, citové strádanie a stratu podpory po zmiznutí ich otca Jee Jing Hanga. Ten podnikal v oblasti internetu a zarábal mesačne takmer 5 200 dolárov, napísala agentúra AP.

Právnikov si najímajú aj čínske rodiny nezvestných

Skoro dve tretiny pasažierov letu 370 pochádzali z Číny. Číňan Steve Wang, ktorého matka bola v lietadle, uviedol, že veľa podobne postihnutých čínskych rodín si najalo právnikov. Podľa neho sa ale žiadna z nich zatiaľ neobrátila na súd so žalobou.

Predpokladá sa, že Boeing 777 sa zrútil v južnej časti Indického oceánu západne od pobrežia Austrálie po tom, ako sa z neznámych dôvodov odklonil od svojej trasy. Trosky lietadla sa ale ani po ôsmich mesiacoch nenašli, čo podľa expertov súdny prípad komplikuje. „Bude to ťažké, pretože lietadlo stále nebolo objavené. Keď nie je známa príčina zmiznutia, zostáva všetko vo veľmi špekulatívnej rovine,“ povedal právnik Jeremy Joseph, ktorý sa špecializuje na oblasť letectva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Malaysia Airlines #malajzijské lietadlo #zmiznutie lietadla