Vyšetrovanie nehody vesmírnej lode môže trvať rok

Vyšetrovanie piatkovej havárie súkromnej vesmírnej lode SpaceShipTwo miliardára Richarda Bransona ukázalo, že sa predčasne uviedla do prevádzky funkcia pre zostupný manéver vesmírnej lode.

03.11.2014 09:15
SpaceshipTwo, Richard Branson Foto: ,
Šéf spoločnosti Virgin Galactic Richard Branson počíta s tým, že nová vesmírna loď bude pripravená letieť počas budúceho roka.
debata (1)

Uviedol to v noci na pondelok americký úrad pre bezpečnosť v leteckej doprave (NTSB). Branson počíta s tým, že v roku 2015 pripraví k letu novú vesmírnu loď.

Na tlačovej konferencii v kalifornskom meste Mojave šéf NTSB Christopher Hart povedal, že podľa vyšetrovateľov palivovej nádrže a motory boli v poriadku a nedošlo k nejakej explózii zariadení.

NTSB v nedeľu uviedol, že úplné vyšetrenie havárie môže trvať aj rok. Asi dvadsiatka vyšetrovateľov pracuje v Mohavskej púšti, kam trosky lode po nehode dopadli, a snaží sa zistiť, čo jej zrútenie spôsobilo.

Hart v nedeľu spresnil, že teraz bude prebiehať asi týždeň vyšetrovanie priamo na mieste nešťastia, potom sa budú získané informácie analyzovať. Odborníkov vraj čaká dlhá práca, pretože celý let je zdokumentovaný sekundu po sekunde a dát je k dispozícii obrovské množstvo. Havária stroja spoločnosti Virgin Galactic miliardára Bransona si vyžiadala smrť jedného z pilotov a vážne zranenia ďalšieho pilota.

Nehoda vyvolala veľké obavy o budúcnosť súkromného prenikania do vesmíru. Branson ale hneď v nedeľu oznámil, že chce vo vývoji vesmírnych lodí pokračovať a že počíta s tým, že nová vesmírna loď bude pripravená letieť počas budúceho roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #vesmírna loď #SpaceShipTwo