Die Welt: Zeman chcel odvrátiť pozornosť od škandálnej návštevy Číny

Český prezident Miloš Zeman sa v rozhlasovej relácii Hovory z Lán vyjadroval na úrovni pubertiakov. V komentári o Zemanovom rozhovore, v ktorom prezident nešetril vulgarizmami, to uviedol portál nemeckého denníka Die Welt.

04.11.2014 17:00
Miloš Zeman, Čína Foto:
Český prezident Miloš Zeman (vľavo) s čínsky prezidentom Si Ťin-pchingom počas oficiálnej návštevy v Pekingu.
debata (17)

Zároveň naznačuje, že sa tak Zeman snažil odvrátiť pozornosť od „spornej návštevy Číny“. Škandál si všimol aj rakúsky denník Kronen Zeitung, podľa ktorého Zeman počas rozhovoru „hneď niekoľkokrát slovne zakopol“.

Die Welt pripomína, že Zeman v Hovoroch z Lán nadviazal na tradíciu pravidelných rozhlasových rozhovorov s Václavom Havlom. „Doteraz prebiehali tieto rozhovory so šéfredaktorom stanice Janom Pokorným relatívne civilizovane, aj keď Zeman nikdy nešetril svojimi obľúbenými pochybnými bonmotmi a Pokorného ako zástupcu všetkých svojich neobľúbených českých novinárov rád označoval za hlupáka,“ uviedol server.

„Minulú nedeľu však Zemanove výroky dopadli ako bomba. Prezident sa niekoľkokrát oháňal hrubými vulgárnymi slovami, ktoré nie sú v serióznych médiách citovateľné,“ napísal denník.

Die Welt: Zeman nasľuboval Pekingu všetko

Pripomína, že Zemanovými vulgarizmami sa začala zaoberať Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie a že sa na internete objavilo mnoho paródií reagujúcich na prezidentove vyjadrenia.

Českého prezidenta Miloša Zemana vítali v... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Miloš Zeman, Čína Českého prezidenta Miloša Zemana vítali v Pekingu aj deti mávajúce kvetmi či českými a čínskymi vlajočkami.

„Politikom však Zemanove výroky také vtipné neprídu. Mnohí z nich si myslia, že Zeman chcel vulgárnymi slovami odvrátiť pozornosť od svojho škandálneho vystupovania v Číne,“ píše Die Welt.

Podľa denníka Zemanova návšteva v Číne znamenala „exemplárny odklon havlovskej politiky ľudských práv“. Český prezident podľa neho „sľúbil pekingským vládcom za lepšie hospodárske vzťahy všetko možné a o ľudských právach sa nezmienil ani jediný raz“.

Podľa Kronen Zeitung sa Zeman svojím vystúpením postaral v Česku o skutočné rozčúlenie. „Politici, ale aj médiá a občianska spoločnosť Zemana ostro kritizujú,“ uviedol denník s tým, že isté gymnázium na východe Česka dokonca zložilo prezidentov portrét zo stien.

Česi organizujú na 17. november protest

Miloš Zeman sa za vulgárne slová ospravedlňovať nebude. Podľa jeho hovorcu Jiřího Ovčáčka na to nie je dôvod. „V minulosti to bolo blahosklonne prehliadané,“ povedal s odkazom na to, že sa vulgárne vyjadroval i líder TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Dôležité je, že pán prezident tým otvoril kľúčovú tému, či je vôbec prípustné takéto výrazy v politike používať,“ tvrdí Zemanov hovorca.

"Ja si nemyslím, že by bol dôvod, aby sa pán prezident ospravedlňoval,“ povedal Ovčáček. Niektoré „umelé kritické výroky“ na adresu prezidenta vychádzajú podľa neho z toho, že mu rástla podpora u verejnosti.

Dlho nenechali na seba čakať ani reakcie verejnosti. Ľudia na sociálnych sieťach organizujú proti Zemanovi protest, informuje na svojom webe týždenník Reflex.

V tejto chvíli potvrdili svoju účasť na demonštrácii už tritisíc účastníkov. Akcia nesie názov „Chcem si s vami pohovoriť, pán prezident“ a dátum konania vybrali kvôli jeho symbolike.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #vulgarizmy #Český rozhlas #Die Welt