Pochod v Moskve podporil Putina

Asi 75 000 ľudí sa v utorok v centre Moskvy zúčastnilo pochodu "My sme jednotní" usporiadaným k sviatku národnej jednoty.

04.11.2014 16:10
Putin, Moskva Foto: ,
Provládni stúpenci s ruskými vlajkami a portrétmi prezidenta Vladimira Putina v centre Moskvy.
debata (286)

Akcia na podporu kremeľskej politiky voči Ukrajine zatienila podľa serveru newsru.com aj tradičné ruské pochody, organizované nacionalistami na iných miestach metropoly aj v ďalších ruských mestách.

"Pochod na počesť Dňa národnej jednoty prechádza Tverskou (ulicou). Vpredu kráčajú bubeníci v červených uniformách. Prvý rad manifestujúcich nesie transparent s nápisom ‚My sme jednotní‘ cez celú šírku ulice. Nad kolónou mnohých tisícok ľudí vlajú zástavy strán, regiónov a organizácií vrátane vlajok Novoruska, Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, "napísala agentúra TASS.

Ľudia so stužkami ruských vlastencov niesli aj transparenty typu „V jednote je naša sila“, „Nás je veľa, vlasť je jediná“, „Nie fašizmu“, „Medveď je pánom tajgy“ či „Putin, sme s tebou“.

Deň národnej jednoty v ére prezidenta Vladimira Putina nahradil zrušené oslavy boľševickej revolúcie. Oficiálne má sviatok pripomínať ľudové povstanie v Moskve v roku 1612, pri ktorom boli v Kremli zmasakrovaní poľskí uchvatitelia a Poliaci boli vyhnaní z Ruska. Až donedávna si sviatok nárokovali ruskí nacionalisti. Prisťahovalcom sa odporúčalo, aby radšej nevychádzali do ulíc, došlo aj na prípady zbitia vysoko postavených diplomatov.

Sám Putin vyhlásil, že sviatok dokazuje „oddanosť nášho ľudu svojej vlasti, rodnej krajine“ a že toto úprimné vlastenectvo je aj základom nezávislosti a zvrchovanosti Ruska. Nie náhodou sa sviatok viaže ku „kľúčovej udalosti našich dejín, keď ľud ukončil tragédiu obdobia chaosu“. Od tej doby síce uplynuli štyri stáročia, avšak vtedajšia dráma zostáva večnou historickou lekciou pre všetky generácie: "(…) je nutné strážiť a brániť národné záujmy. Zanedbanie môže viesť k priepasti rozpadu a skazy krajiny, ktorej zvrchovanosť má rovnakú základnú hodnotu ako sloboda a demokracia, "vyhlásil Putin.

Zdôraznil, že Rusko tento rok muselo čeliť zložitým výzvam, ale dokázalo, že je schopné uhájiť svoje národné záujmy. Ruský ľud obstál v dejinnej skúške: zomkol sa a mravne a duchovne povzniesol. „Úsilie o spravodlivosť a pravdu vždy patrili k Rusku a žiadne hrozby nás neprinútia vzdať sa našich hodnôt a ideálov,“ povedal prezident.

Rusko aj politici a podnikatelia blízki Putinovi čelia západným sankciám, ktoré majú prinútiť Kremeľ k zmene politiky na Ukrajine, postihnuté konfliktom s proruskými separatistami s viac ako 4000 obeťami na životoch.

Nacionalistického ruského pochodu v moskovskej štvrti Ljublino sa podľa médií zúčastnili asi tri tisícky nacionalistov, podľa polície sa zišlo asi 2 000 demonštran­tov. V dave vraj boli počuť aj výkriky nespokojnosti s Putinovou politikou na Ukrajine: „Rusi sú proti vojne s Ukrajinou“ či „Dosť bolo kŕmenie Donbasu“.

Asi 1 500 Moskovčanov sa podľa polície zišlo na demonštrácii „Za Novorusko“, ako ruské médiá označujú povstalecké územie na východe Ukrajiny. Hlavné heslo tejto akcie znelo „Rusko potrebuje cára!“

V iných ruských mestách sa do pochodov nacionalistov zapojili rádovo stovky ľudí.

286 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin