Kyjev nevyplatí v Donbase dotácie, plyn a elektrinu však neodstaví

Ukrajinská vláda podľa premiéra Arsenija Jaceňuka nebude dotovať oblasti ovládané "ruskými teroristami", čiže pozastaví výplaty sociálnych dávok a ďalších dotácií v priemyselnom regióne Donbas, ovládaný proruskými rebelmi. Šéf kabinetu však sľúbil, že dodávky elektriny a plynu budú pokračovať.

05.11.2014 09:35 , aktualizované: 12:35
Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Arsenij Jaceňuk.
debata (119)

„Kým tieto územia budú kontrolovať samozvanci, vláda tam dotácie nepošle,“ povedal Jaceňuk na zasadnutí vlády. „Keď z Donecka a Luhanska zmiznú preč ruskí teroristi, okamžite vyplatíme každému tie sociálne dávky, na ktoré má nárok,“ prisľúbil podľa webu denníka Ukrajinská pravda.

Vyplácať dotácie regiónom ovládaným „ruskými teroristami“ by podľa premiéra znamenalo, že peniaze „ukradnú ruskí banditi, ale k ľuďom sa (dávky) nedostanú“. Predseda vlády súčasne podľa agentúry Interfax-Ukrajina uviedol, že vláda bude naďalej dodávať elektrinu a plyn na povstalecké územia, hoci rebeli za ne neplatia.

„Sú tam naši občania a vláda nenechá týchto ľudí zmrznúť, pretože to by viedlo k humanitárnej katastrofe. Je to naše územie, sú to naši ľudia, a s teroristami sa vyrovnáme osobitne,“ vysvetlil. „Zima je pred dverami. Ak sa zachováme tvrdo, dopadne to tvrdo v prvom rade na našich občanov. Budeme tam dodávať plyn a elektrinu,“ uistil.

Premiér však dodal, že keď Ukrajina znovu získa kontrolu nad Donbasom, odpočíta účty za plyn a elektrinu od dotácií pre tento región.

Podľa ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz bolo do Donbasu dodaných v septembri 27 miliónov metrov kubických plynu, v októbri okolo 100 miliónov „kubíkov“ a do konca sa toto množstvo môže vyšplhať k miliarde, čo firmu pripraví o miliardy hrivien. Technicky by pri tom bolo možné Donbas od dodávok plynu na ukrajinský trh „odstrihnúť“.

Rebeli chcú zmenu dohôd o prímerí na východe Ukrajiny

Predáci proruských povstalcov na východe Ukrajiny v stredu ostro kritizovali plánované zrušenie ukrajinského zákona o osobitnom postavení povstaleckého regiónu Donbas a označili tento zámer za „vážnu ranu“ pre mierové urovnanie konfliktu a porušenie minských dohôd, ktoré na východe krajiny zaviedli prímerie medzi znepriatelenými stranami.

V spoločnom vyhlásení svojich „ľudových republík“ súčasne uistili, že prímerie budú naďalej dodržiavať. Ukrajinská armáda však takmer každý deň hlási nové incidenty a porušovania pokoja zbraní.

„Prijatie zákona o osobitnom postavení a zákona o amnestii (pre povstalcov) v znení dohodnutom s Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou sú záväzkom Kyjeva. Tak to bolo stanovené v Minskom dohovore z 5. septembra. Kyjevská klika jednostranným rozhodnutím o zrušení týchto zákonov fakticky škrtla Minský dohovor,“ tvrdia vo vyhlásení.

Povstalci súčasne žiadajú, aby boli dohody z Minska prehodnotené. „Donecká a Luhanská ľudová republika nemôžu ďalej pôsobiť na základe dokumentu, z ktorého (ukrajinský prezident Petro) Porošenko vyňal kľúčové body. Na novom znení sme pripravení pracovať,“ hovorí sa vo vyhlásení podľa ruského internetového denníka Gazeta.ru.

Ruský web súčasne pripomenul, že predloha o zrušení zákona o osobitnom postavení Donbasu bola ešte len predložená ukrajinskému parlamentu, ide však o návrh z dielne vodcu Radikálnej strany Oleha Ľaška. Ďalší návrh podľa TASS predložil doterajší predseda snemovne Oleksandr Turčynov. Nový ukrajinský parlament, zvolený koncom októbra, sa však ešte nezišiel.

Avšak zrušenie zákona v reakcii na nedeľné separatistické voľby v Donbase avizoval aj prezident Porošenko. V utorok tiež uviedol, že Ukrajina v očakávaní možného útoku „teroristov“ posilní obranu východoukrajinských regiónov novými armádnymi jednotkami. Kyjev tiež sprísni dopravné obmedzenia a hospodársky režim voči Donbasu, ktorý neplatí za dodávky plynu a elektriny.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas