Klaus: Zemanove slová boli kalkul. Ja by som tak nerozprával

Český exprezident Václav Klaus reagoval na vulgárne slová Miloša Zemana v rozhlasových hovorov z Lán. "Bola to kalkulácia, pán prezident svojím správaním niečo sleduje. Chcel podľa mňa nastaviť zrkadlo niektorým ľuďom u nás, "povedal Klaus. Zároveň však zdôraznil, že on sám by takto nikdy nehovoril a Zemanove vyjadrovanie povesti krajiny neprospieva.

05.11.2014 11:36 , aktualizované: 15:47
Václav Klaus Foto: ,
Václav Klaus.
debata (13)

Klaus reagoval na Zemanove nedeľné rozhovor pre Český rozhlas, po ktorom sa kvôli vulgárnym výrokom zdvihla vlna nevôle. Pri krste novej knihy bývalého hradného kancelára Jiřího Weigla zdôraznil, že Zemanov prejav nebol náhlym pohnutím mysle. Informuje o tom server IDnes.cz.

„Ja tak nehovorím, ani na verejnosti, ale ani v súkromí. Nemyslím, že to spadlo z neba. Myslím, že pán prezident Zeman tým niečo sleduje, a či mu to zvýši počet potenciálnych voličov, alebo nie, to ešte história ukáže. Ja by som takto nehovoril ani v uzavretej spoločnosti, nieto v úlohe prezidenta pre verejné médiá,“ povedal Klaus.

Niekdajšia hlava štátu pripúšťa, že Zemanove výroky môžu poškodiť obraz Českej republiky v zahraničí. „Nepochybne to krajine neprospeje, to je úplne evidentné,“ dodal.

Klaus zdôraznil, že Zeman podľa neho konal premyslene. "Nebolo to žiadny úlet pár slov, pretože ja som s Milošom Zemanom už párkrát hovoril a žiadny podobný výrok som od neho v živote nepočul. Snaží sa poukázať na umelo udržiavaný rozpor medzi vzdelancami a takzvanou krčmou, ktorý je podľa môjho názoru úplne fiktívny, "vysvetľuje si Zemanove správanie.

Klausovu hypotézu potvrdil Miloš Zeman v rozhovore pre denník Blesk, keď uviedol, že vulgárne výroky o skupine Pussy Riot mal pripravené. Odmietol tiež tvrdenie, že by sa týmto spôsobom snažil odpútať pozornosť od svojej kontroverznej cesty do Číny, z čoho ho obviňuje opozícia.

Český exprezident Klaus zasa vzbudil pozornosť v Česku kontroverzným vyjadrením, keď pred pár dňami v rozhovore pre denník Mladá fronta DNES označil svojho predchodcu Václava Havla za „reformného komunistu“. Miloš Zeman sa s Klausovým prirovnaním nestotožnil. Podľa neho bol Havel „reformný utopista, ktorý si prial krásny nový svet. Jeho problém spočíval v tom, že jeho sen nemal motor,“ vyjadril sa Zeman v Českom rozhlase na adresu prvej českej hlavy štátu.

Svet si všíma Zemanove kontroverzné výroky

Médiá v rôznych krajinách sveta sa aj v stredu vracajú k vulgárnym výrokom českého prezidenta Miloša Zemana v nedeľňajšom rozhlasovom programe Hovory z Lánov.

Citujú názory českých politikov i komentátorov a pripomínajú znechutenú verejnosť a množstvo sťažností adresovaných mediálnym kontrolným orgánom. Škandál si okrem iného všimli novinári v Austrálii, v Spojených štátoch či v Macedónsku.

Austrálsky rozhlas o Zemanovi informuje ako o „sprostom sedemdesiatročnom bývalom ľavičiarovi, ktorý sa až do vlaňajšieho zásahu lekárov vyznačoval záľubou v pití a fajčení“.

Britský Telegraph poznamenáva, že český prezident svojím interview prešpikovaným hrubými slovami verejnosť šokoval. Denník zároveň upozornil, že ak kontrolné orgány dospejú k názoru, že nedeľné Hovory ohrozili morálny vývoj detí, môže Český rozhlas dostať pokutu až desať miliónov českých korún.

Hrad neskôr vyhlásil, že Zeman svojimi vyjadreniami otvoril kľúčovú tému, či je prípustné také výrazy v politike používať, a že nie je dôvod, aby sa za svoje slová ospravedlnil.

Washington Post informuje o stovkách sťažností, ktorými na Hovory z Lánov zareagovali poslucháči, a venuje sa možným zdrojom Zemanovho správania. Denník píše, že český prezident je známy svojím vulgárnym slovníkom, ale je tiež častým konzumentom alkoholu. Denník pritom opísal minuloročný incident, pri ktorom Zeman na verejnosti vyzeral ako opitý a svoje neisté pohyby vysvetľoval virózou.

Washington Post tiež venuje pozornosť názorom komentátorov, ktorí výroky z Hovorov použili na širšie hodnotenie Zemanovho pôsobenia na Hrade. Americký denník pritom cituje Jiřího Peheho, podľa ktorého „Zeman si prezidentský úrad sprivatizoval, a fakt, že si to mohol dovoliť, je čiastočne daný slabosťou politických strán“.

Washington Post súčasne hodnotí situáciu v Česku 25 rokov po páde Berlínskeho múru ako problematickú. „Pretrváva korupcia a ekonomika mnohých krajín východnej Európy je stále slabá. Vlani pre obvinenia z úplatkov musel odstúpiť český premiér (Petr Nečas). Navyše, jeho milenka bola obvinená z využívania vládnych prostriedkov na sledovanie premiérovej manželky.“

Pokojnejšie sa k vystúpeniu Zemana postavila macedónska tlačová agentúra MINA. „Politikov mohli Zemanove výroky nahnevať, ale my by sme mali oceniť, že český prezident rovnako ako jeho predchodca vie jasne povedať, čo si myslí, a to je v dnešnom politickom svete rarita“.

Nemecký spravodajský server taz.de sa zmieňuje o Zemanovej kritike vlády kvôli prijatému služobnému zákonu, ktorý chce prezident napadnúť na ústavnom súde, a píše, že každý, kto je aj keď okrajovo oboznámený so Zemanovým štýlom, nemôže očakávať diplomatickú citlivosť.

Server sa tiež pýta, či za nedeľným vystúpením českého prezidenta – „konzumujúceho denne najmenej šesť pohárov vína a tri poháre tvrdého alkoholu“, je fakt, že nemá sám seba pod kontrolou, alebo či vulgarita bola zámerná v snahe zastrieť zlý dojem zo Zemanovej návštevy Číny.

Server pripomína, že na Facebooku sa už prihlásilo 3 000 ľudí, ktorí chcú prísť na demonštráciu proti Zemanovi naplánovanú na 17. november, teda v deň 25. výročia nežnej revolúcie. „V krajine, kde je prezident nedotknuteľným symbolom štátnosti, je to akoby nová revolúcia,“ poznamenáva portál.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman