Strety v Jeruzaleme pokračujú, ťažko zranili Palestínčana

Izraelská polícia v stredu na Chrámovej hore v Jeruzaleme zasahovala proti desiatkam maskovaných Palestínčanov.

05.11.2014 12:08
debata (1)

Skupina na policajtov začala hádzať kamene a pri policajnej streľbe bol vážne zranený gumovým projektilom jeden z Palestínčanov. Neskôr narazil v blízkosti východného Jeruzalema motorista zrejme zámerne na skupinu chodcov a troch z nich zranil.

Ranná akcia v Chrámovej hore súvisela s plánom izraelských pravicových radikálov, ktorí si chceli na tomto mieste pripomenúť útok, pri ktorom bol presne pred týždňom ťažko zranený ich kolega Jehuda Glick, známy bojovník za rozšírenie prístupu na Chrámovú horu pre Židov. Ide o citlivú časť Jeruzalema, kde v minulosti stál židovský chrám a dnes sú tu dve významné mešity. Židia síce na horu môžu chodiť, ale nemajú tam dovolené modliť sa. Glick a jemu podobní chceli presadiť zmenu. Glick hovoril dokonca o postavení nového židovského chrámu.

Skoro ráno sa na mieste zhromaždilo niekoľko desiatok Palestínčanov v maskách a pripravovali sa, že zasiahnu proti delegácii Glickových kolegov, ktorých výpravu vyhodnotili ako provokáciu. Rovnako tak ale na miesto dorazili izraelskí policajti, na ktorých Palestínčania začali hádzať kamene a zápalné fľaše.

Polícia vôbec prvýkrát zasahovala v takej tesnej blízkosti mešity Al-Aksá, považovanú za tretie najposvätnejšie miesto islamu, keď odstránila navŕšené kamene, aby uvoľnila vchody. Násilie sa potom rozšírilo do jeruzalemského Starého mesta, nad ktorým prelietavali vrtuľníky a na strechách sa objavili ostreľovači. Vstupy na Chrámovú horu následne znovu otvorili.

Napätie okolo hory sa zhoršuje, pretože Palestínčania majú obavy, že izraelská vláda ustúpi pravicových aktivistom a zmení doterajšiu prax. Premiér Benjamin Netanjahu však niekoľkokrát zopakoval, že status quo meniť nemieni, a vyzval na pokoj.

Situácia vo východnom Jeruzaleme sa napriek tomu ďalej zhoršuje. Takmer každý deň sa tu odohrávajú strety po októbrovom incidente, kedy palestínsky vodič narazil na skupinu ľudí čakajúcich na električku a zabil trojmesačné dieťa a jednu ženu. Vodiča na úteku zabili policajti.

Najnovším dôkazom napätia je stredajší incident z blízkosti hrobky Šimona Spravodlivého. Motorista tam autom zachytil chodcov a troch z nich zranil. Prípad sa zatiaľ vyšetruje ako pokus o teroristický ú­tok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína