Rusko skúšobne odpálilo medzikontinentálnu raketu z ponorky

Ruské ministerstvo obrany v stredu informovalo o skúšobnom odpálení medzikontinentálnej rakety z ponorky pod hladinou Barentsovho mora, ktoré bolo súčasťou preverovania spoľahlivosti strategických námorných síl.

05.11.2014 14:11
Rusko, Putin, cvičenie Foto: ,
Rusko od vypuknutia krízy na Ukrajine uskutočnilo viacero vojenských cvičení. Na snímke ruský prezident Vladimir Putin dohliada na jedno z nich za účasti ruských jadrových síl v národnom obrannom operačnom stredisku.
debata (52)

Raketa typu Sineva (Modravosť) s tekutým palivom, ktorá je schopná niesť jadrové hlavice, bola podľa vyhlásenia citovaného agentúrou RIA Novosti odpálená z ponorky Tula a jej cieľom bolo testovacie zariadenie Kura na Kamčatke. Žiadne ďalšie podrobnosti Moskva nezverejnila.

Sineva s doletom približne 12-tisíc kilometrov je súčasťou ruskej výzbroje v roku 2007 ako jeden z prvkov, ktoré majú zabrániť oslabovaniu ruských jadrových odstrašovacích prostriedkov. Prezident Vladimir Putin vyzdvihuje dôležitosť jadrového arzenálu v súvislosti s terajšími nezhodami so Západom týkajúcimi sa krízy na Ukrajine. Rusko od jej vypuknutia uskutočnilo viacero vojenských cvičení, na ktoré západné mocnosti reagovali so znepokojením.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #raketa