Cameron zavádza svojich krajanov, kritizuje Juncker

Nový predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu skritizoval britského premiéra Davida Camerona. Junckerovi sa nepáči jeho správanie v uplynulých týždňoch, najmä jeho konfrontačný postoj k únii.

05.11.2014 17:18
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Šéf Európskej komisie Jean Claude Juncker.
debata (2)

Luxemburský expremiér poukazoval na Cameronovo rázne stanovisko k požiadavke únie vrátiť do rozpočtu únie viac ako dve miliardy eur. Podľa Junckera totiž Cameron zavádza svojich krajanov, keď hovorí iné veci na summite a iné médiám. Podobné kroky podľa neho praktizuje aj taliansky premiér Matteo Renzi.

„Nie som tým, kto sa zvykne triasť, či pred premiérmi alebo inokedy. Nemám problém s pánom Cameronom, to pán Cameron má problém s ostatnými premiérmi. Nie som šéfom skupiny byrokratov. Sme vysokí predstavitelia, muži politiky. Vravieť, že komisia nesmie zasahovať do záležitostí, ktoré spadajú do hospodárskej koordinácie EÚ, povedať, že bruselskí byrokrati nemajú nikoho poúčať, tak to sa naozaj nepáči,“ povedal Juncker na vôbec svojej prvej tlačovej konferencii po sobotňajšom formálnom prevzatí postu šéfa výkonného orgánu únie.

Európska komisia na čele s Junckerom sa v sobotu formálne ujala svojho päťročného mandátu. Stalo sa tak po prekonaní viacerých prekážok vrátane Cameronovho tvrdého nesúhlasu s výberom Junckera za predsedu orgánu po Portugalčanovi Josém Manuelovi Barrosovi. .

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cameron Diaz #Jean-Claude Juncker