Islamský štát zatvoril školy na východe Sýrie

Militantno-extrémistická skupina Islamský štát (IS) zatvorila všetky školy v oblastiach na východe Sýrie, ktoré ovláda, kým nebudú zmenené osnovy, aby spĺňali náboženské požiadavky.

07.11.2014 20:43
debata

O rozhodnutí v piatok informovali miestni obyvatelia ako aj exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, ktorá sleduje dianie v krajine zmietanej občianskou vojnou. K zastaveniu vyučovania v provincii Dajr az-Zaur podľa nich došlo ešte v stredu a predchádzalo mu stretnutie so správcami škôl v jednej z mešít na okraji rovnomeného mesta. Predstavitelia IŠ ich údajne informovali, že učitelia by mali podstúpiť jednomesačné „náboženské školenie“, zatiaľ čo terajšie „neverecké“ osnovy nahradia novými.

V oblastiach ovládaných radikánymi islamistami sa vyučovacie osnovy menili už v septembri, teda na úvod školského roka, pričom z nich vyškrtli fyziku a chémiu a posilnili hodiny náboženstva. Podľa jedného z miestnych aktivistov by sa malo po novom učiť už iba „náboženstvo a trocha matematiky“. „Odôvodňujú to tým, že všetko poznanie prináleží stvoriteľovi, takže by sa nemala učiť ani násobilka,“ povedal aktivista používajúci meno Abú Husajn ad-Dajrí.

Napriek prísnemu režimu, ktorý skupina uplatňuje na obsadených územiach, zatvorenie škôl nezostalo úplne bez protestov. Na zázname zverejnenom aktivistami na internete vidieť asi dve desiatky dievčat a chlapcov demonštrujúcich s niekoľkými učiteľkami zahalenými čiernymi závojmi, ako im prikazujú noví vládcovia.

Islamský štát v obsadených častiach Sýrie a Iraku ešte v lete vyhlásil vlastný kalifát. V sýrskej provincii Dajr az-Zaur skupina v posledných mesiacoch zadržala, ukrižovala, sťala alebo inak popravila stovky ľudí obviňovaných z „odpadlíctva“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát