Napätie v Donecku rastie. Smerujú tam tanky a neoznačené kamióny s muníciou

Okolo východoukrajinského Donecka ďalej rastie napätie a obavy z prepuknutia veľkého stretu. Po víkendových správach o čoraz intenzívnejších prestrelkách a vojenských konvojoch, vrátane tankov, ktoré mieria k tejto metropole proruských povstalcov, spravodajská agentúra AFP informuje, že tam mieria ďalšie kolóny s delami a tankami.

10.11.2014 11:52
Ukrajina, Donecko, tanky Foto: ,
Novinári zachytili konvoje s tankami a delami, ktoré smerujú k Donecku.
debata (281)

Kým Kyjev upozorňuje, že ide o ruské jednotky, povstalci tvrdia, že sú to ich zálohy.

AFP uvádza, že neďaleko Šachtarska na ceste k Donecku videli svedkovia šesť tankov a dva obrnené transportéry. Novinári neskôr zaznamenali konvoj 15 neoznačených kamiónov, z ktorých 14 ťahalo delá raže 122 milimetrov. Všetky vozidlá boli zakryté plachtami, okrem jedného, na jeho korbe bolo vidieť naukladané balenia s muníciou.

Na východe Ukrajiny sa stále bojuje

V samotnom Donecku sa paľba ozývala aj v noci na pondelok. Agentúra Ukrinform napísala, že povstalci opäť ostreľovali z mínometov a diel pozície ukrajinských síl v oblasti letiska, o ktoré sa už týždne tvrdo bojuje bez ohľadu na prímerie a ktoré podľa Kyjeva naďalej kontroluje armáda.

Podľa tlačového strediska armádnej operácie proti povstalcom boli cez noc ostreľované veľmi intenzívne pozície vládnych síl pri meste Debalceve, ktoré leží severovýchodne od Donecka.

Situácia v oblastiach samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky sa prudko zhoršila po voľbách, ktoré zorganizovali separatisti v nedeľu 2. novembra. Hlasovanie, ktoré malo za podpory Moskvy potvrdiť „legitimitu“ vodcov rebelov, spochybnilo dohodu o prímerí, ktorú začiatkom septembra uzavreli v Minsku predstavitelia Kyjeva a povstalcov s účasťou zástupcov Moskvy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

EÚ aj USA apelujú na Rusko

Ukrajinská vláda a Západ toto hlasovanie neuznávajú, Moskva dala najavo, že ho „rešpektuje“. Nová šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v nedeľu vyjadrila znepokojenie nad správami pozorovateľov OBSE o vojenských konvojoch prichádzajúcich na východ Ukrajiny. Vyzvala Moskvu, aby zo susednej krajiny stiahla svojich vojakov a zabránila príchodu ďalších posíl povstalcom z ruského územia.

Podobne sa v nedeľu vyjadril aj Biely dom, ktorý Rusko upozornil, že podpora vzbúrencom predstavuje „do očí bijúce porušenie“ dohody o prímerí.

281 debata chyba
Viac na túto tému: #tanky #Ukrajina #konvoj #Donecko #Luhansko