Netanjahu odsúdil arabské útoky na štyroch Izraelčanov

Muž z palestínskeho mesta Nábulus v pondelok v Tel Avive v blízkosti preplnenej železničnej stanice dobodal izraelského vojaka a vážne ho zranil. Polícia útočníka zatkla a predviedla na výsluch. O niekoľko hodín neskôr došlo k podobnému útoku aj na Západnom brehu Jordánu, štrnásťročná dievčina tam prišla o život a ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia.

10.11.2014 17:36
Netanjahu Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (1)

Izraelský denník Haarec napísal, že ak sa potvrdí, že išlo o teroristické činy, potom pôjde o štvrtý a piaty podobný útok spáchaný od konca októbra proti Izraelčanom.

Zdravotníci v Tel Avive našli približne dvadsaťročného vojaka s mnohopočetnými bodnými ranami ležať na zemi v bezvedomí, nemal pulz a nedýchal. Po poskytnutí prvej pomoci ho v kritickom stave previezli do nemocnice. Útočníkom bol občan Nábulusu, ktorý leží na Západnom brehu Jordánu. Do Izraela sa údajne dostal nelegálne a zadržaný bol hneď po čine.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu následne sľúbil, že na vlnu arabského násilia z posledných dní tvrdo odpovie. Ako uviedol pred členmi svojej strany Likud, na zastavenie nepokojov, ktoré otriasajú východným Jeruzalemom, severnom Izraelom i Tel Avivom použije „všetky dostupné prostriedky“.

„Terorizmus namierený proti nám nepozná hraníc. Teroristi a tí, ktorí ich na tieto činom nabádajú, sa nás chcú zbaviť, nech sme kdekoľvek. Sľubujem vám jedno, neuspejú,“ vyhlásil Netanjahu.

Onedlho po tomto oznámení prišli informácie o ďalšom útoku, tentoraz zo Západného brehu Jordánu neďaleko osady Alon Švut. Útočník bol postrelený a vážne zranený. K incidentu došlo na rovnakej križovatke, kde boli v júni unesení a následne zabití traja izraelskí študenti.

Napätie sa šíri z Jeruzalema do ďalších častí Izraela. Nepokoje v Jeruzaleme vyvolali požiadavky niektorých Izraelčanov rozšíriť židom povolenie zdržiavať sa v Chrámovej hore aj na možnosť modliť sa tomto mieste. V minulosti tam stával židovský chrám, ale teraz sa tam nachádzajú dve významné mešity a arabskí obyvatelia mesta v požiadavke Izraelčanov vidia ohrozenie ustálenej praxe na Chrámovej hore.

Prvý z incidentov sa stal 23. októbra, kedy palestínsky vodič narazil v Jeruzaleme do ľudí čakajúcich na električku. Zabil malé dieťa a ženu, následne ho zastrelili policajti. Krátko potom zaútočil Arab z východného Jeruzalema na židovského aktivistu Jehudu Glicka a vážne ho zranil. Dvaja ľudia potom zomreli 5. novembra, keď palestínsky vodič narazil s dodávkou do chodcov blízko jeruzalemského Starého mesta.

Nepokoje medzi izraelskými Arabmi žijúcimi na severe Izraela vyvolal sobotňajší incident. Izraelskí policajti pri ňom zastrelili Araba, ktorý sa priblížil k ich autu. Podľa polície ohrozoval policajtov nožom, video nakrútené jedným zo svedkov však ukazuje, že muž bol zastrelený bez varovného výstrelu vo chvíli, keď chcel od auta utiecť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Benjamin Netanjahu