Udrela už tretia intifáda

Pripravte sa na eskaláciu, vyhlásil izraelský minister obrany Moše Jalon v pondelok počas inšpekcie jednotky v kibuci Guš Ecion na západnom (palestínskom) brehu rieky Jordán.

12.11.2014 09:01
Jeruzalem, Palestínčania Foto: ,
Palestínčania v Jeruzaleme protestujú pod zástavami hnutia Hamas proti možným zmenám režimu návštevnosti posvätnej Chrámovej hory.
debata (3)

„Aktívne rokujeme s palestínskymi predstaviteľmi o upokojení stavu, ale zatiaľ sa situácia vyvíja opačným smerom,“ vyhlásil minister citovaný portálom Jerusalem Post s tým, že Izraelčania zvyšujú vojenskú prítomnosť na západnom brehu, ale aj vo východnom Jeruzaleme.

Izraelčanov prenasledujú obavy

Izraelská spoločnosť žije dnes v obavách z možnej už tretej vlny palestínskeho ľudového povstania známeho ako intifáda. Viaceré zdroje však po poslednej sérii útokov na Izraelčanov hovoria, že povstanie sa už začalo.

„Každý, kto prežil prvú a druhú intifádu (koncom 80. rokov a začiatkom roku 2000), cíti aj dnes tú istú nervozitu na uliciach. Vtedy nebolo bezpečné sadnúť si do autobusu. Dnes je rovnako nebezpečné stáť na zastávke či prechádzať na druhú stranu ulice. To už nejde o ojedinelé prípady,“ domnieva sa denník Jerusalem Post.

Olejom do ohňa najnovších nepokojov bola napríklad požiadavka niektorých Izraelčanov rozšíriť povolenie pre Židov týkajúce sa pobytu na posvätnej Chrámovej hore a možnosti sa tam modliť. V súčasnosti sú tam dve mešity a arabské obyvateľstvo vo východnom Jeruzaleme sa obáva zmeny režimu na Chrámovej hore.

Profil útočníkov sa zmenil

Napriek tomu, že ide o ľudí rôznej profesie i sociálneho postavenia, jedno majú spoločné. Konajú takpovediac na vlastnú päsť. Portál ynet prirovnal „nového“ palestínskeho útočníka k osamelému vlkovi ako najnovšiemu symbolu intifády. Väčšinou sú to jednotlivci vo veku okolo 20 rokov, bez záväzkov a členstva v nejakej organizácii. A práve táto skutočnosť je dnes najväčším problémom pre izraelské bezpečnostné zložky. Atentátnici sú „nekontrolova­teľní“, nemôžu ich odhaliť ani izraelskí agenti infiltrovaní v sieti palestínskych aktivistov.

Pre väčšinu útočníkov bola spúšťačom rozhodnutia pomstiť sa za pokračujúcu izraelskú okupáciu palestínskych území kampaň v sociálnych sieťach a palestínskych médiách pod heslom Intifáda nájazdov a nožov. Útočníci konajú s vedomím možnosti tvrdých trestov v podobe dlhoročného pobytu za mrežami, ale aj prípadného usmrtenia počas akcie alebo po nej. Povzbudením pre „osamelých vlkov“ sú aj utorkové slová prezidenta Abbása. „Vítame každého Palestínčana odhodlaného bojovať za naše sväté práva súvisiace s oslobodením Palestíny,“ zaznelo v utorok v Ramalláhu z úst palestínskeho lí­dra.

Nebezpečenstvo vnútorných rozporov

Najväčšími nepriateľmi Palestínčanov sú aj dnes samotní Palestínčania. Čerstvým príkladom je prudká výmena názorov medzi lídrom hnutia Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy, a prezidentom Mahmúdom Abbásom sídliacim v Ramalláhu a kontrolujúcom západný breh Jordánu. Napriek verbálne proklamovanej spolupráci to medzi nimi poriadne škrípe.

„Hamas robí všetko preto, aby zničil iniciatívu dosiahnutia národnej jednoty,“ cituje agentúra WAFA Abbása. Reakcia z Gazy nasledovala vzápätí: „Abbás je sektár a partizán. Palestínčania potrebujú mužného prezidenta,“ cituje AFP Mušíra al Musrího, jedného z lídrov Hamasu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína