Juncker má problém s daňovým rajom

Keď nastúpil do práce, sľúbil nový štart pre Európsku úniu. Šéf eurokomisie Jean-Claude Juncker sa však asi najprv bude musieť vyrovnať s minulosťou.

12.11.2014 09:14
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Jean-Claude Juncker bol v rokoch 1995 až 2013 luxemburským premiérom. Od 1. novembra 2014 je šéfom Európskej komisie.
debata (9)

Hoci je na svojom poste len od 1. novembra, už má na konte škandál, ktorý dostal názov Luxleaks. Podľa viacerých európskych médií totiž Juncker v bývalej pozícii luxemburského ministra financií a dlhoročného premiéra bol pri budovaní systému, ktorý umožňoval spoločnostiam vyhnúť sa plateniu daní.

Výhodné partnerstvo?

To, že Luxembursko predstavuje v rámci Európskej únie daňový raj, nie je žiadna nová skutočnosť. Ako však uviedol minulý týždeň napríklad nemecký denník Süddeutsche Zeitung, vzťahy medzi súkromnými spoločnosťami a luxemburskými úradmi boli skutočne dosť blízke. "Stratégia, ako sa vyhnúť plateniu daní, sa často vytvárala s lídrami firiem a slúžila na prilákanie medzinárodných spoločností, aby si založili obchodné sídlo v Luxembursku. Malá krajina z toho získala dane, ktoré by ináč nemala. V krátkosti to bolo obojstranne výhodné partnerstvo,“ napísal aj nemecký magazín Spiegel.

Juncker sa zatiaľ k Luxleaks nevyjadril a nie je jasné, kedy to urobí. "Sám si vyberie moment, kedy povie, čo musí byť povedané. Či už na stretnutí G20, alebo niekedy inokedy,“ citoval portál Euractiv Junckerovho hovorcu Magaritisa Schinasa. Summit 20 najvýznamnejších ekonomík sveta sa koná cez víkend v Austrálii.

Luxembursko je podľa rôznych štatistík v celosvetovom meradle medzi piatimi krajinami s najvyšším hrubým domácim produktom na obyvateľa. V roku 2013 to bolo podľa Medzinárodného menového fondu 90 333 dolárov. Podľa magazínu Spiegel Luxembursko začalo, pokiaľ ide o otázku daní lepšie spolupracovať s Európskou komisiou až v decembri 2013. Teda až keď Juncker skončil v premiérskom úrade. Vtedajší eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia žiadal od Luxemburska vysvetlenie v otázke 22 diskutabilných dohôd. Príkladom je koncern Fiat, ktorý roky riešil svoje finančné transakcie cez Luxembursko. Mohlo to vyústiť do faktu, že Fiat platil len daň vo výške 732-tisíc eur. "Je to smiešne malá suma,“ napísal Spiegel.

Junckerova budúcnosť

V prípade Luxleaks už zaznievajú hlasy, že najlepšie by bolo, keby Juncker odstúpil. Môže sa stať, že šéf Európskej komisie bude musieť vysvetľovať svoje kroky aj pred europarlamentom. Zatiaľ táto požiadavka nezaznela, hoci niektorí členovia Európskeho parlamentu to už naznačujú.

"Je pre nás neakceptovateľné, že sa od občanov a malých a stredných podnikateľov očakáva, aby v čase krízy platili vysoké dane, kým sa zdá, že korporátny sektor robí všetko pre to, aby dane minimalizoval. Ak sú mediálne správy pravdivé, v mnohých prípadoch neplatil v podstate nič,“ uviedol vo vyhlásení šéf európskych liberálov Guy Verhofstadt.

Podľa nemeckej odborníčky na politiku EÚ Doreen Allerkampovej je súčasná kritika Junckera trochu pokrytecká. "Každý líder členskej krajiny robí všetko pre to, aby presadil národné záujmy. Juncker je teraz v zaujímavej pozícii, že bude musieť konať proti Luxembursku. Ak to zvládne, a nebude chrániť svojich starých priateľov či dokonca seba, môže z toho vyjsť silnejší. Keby sa však pokúšal veci zahmlievať, môže to podkopať jeho pozíciu,“ povedala pre Pravdu Allerkampová.

Všetky dohody Luxemburska s veľkými spoločnosťami sa zdajú v súlade so zákonom. „Podľa toho, čo vieme, to vyzerá tak, že išlo o neetické postupy. Nie nelegálne,“ uviedol pre Pravdu aj expert na úniu Pavlos Efthymiu z Cambridgeskej univerzity. „Je to však dôvod na prehĺbenie dohôd v únii a eurozóne týkajúcich sa platenia daní,“ myslí si odborník.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claude Juncker