Prvý český minister je von z hry

Vládu Bohuslava Sobotku opustil prvý minister. Okrem iného pre personálne nedostatky opúšťa kreslo šéfa rezortu dopravy Antonín Prachař (ANO).

12.11.2014 10:46 , aktualizované: 13.11.2014 09:04
Andrej Babiš Foto: ,
Predseda českého hnutia ANO Andrej Babiš oznámil odchod ministra dopravy.
debata (2)

Presnejšie ide síce o druhého člena terajšieho kabinetu, ale pred mesiacom Věra Jourová z ministerstva pre miestny rozvoj odišla v súvislosti s nomináciou na eurokomisárku.

„Je evidentné, že sa pánovi ministrovi Prachařovi v posledných mesiacoch začali hromadiť mnohé problémy, ktoré sa nedarilo uspokojivo riešiť v reálnom čase,“ reagoval premiér Sobotka na portáli vlády v stredu. Po tom, čo mu minister písomne ponúkol svoju rezignáciu. Podľa českých médií by ho v kresle šéfa rezortu mal nahradiť Dan Ťok, riaditeľ firmy Skansky, s ktorým sa má Sobotka stretnúť vo štvrtok. Český premiér zároveň konkretizoval, kde najviac „tlačí topánka“ rezort dopravy.

„Chcem vyriešiť predovšetkým otázku vedenia Riaditeľstva ciest a diaľnic, kde sa za celý čas nepodarilo stabilne vybrať riaditeľa organizácie. A to napriek tomu, že ide o organizáciu, ktorá je absolútne kľúčová pre hlavný cieľ, ktorý má vláda. Teda zrýchlenie výstavby dopravnej infraštruktúry,“ odôvodnil zmenu v ministerskom kresle šéf kabinetu s tým, že sa „nedarilo včas pripraviť legislatívne návrhy, ktoré sa týkali oblasti zrýchlenia výstavby dopravnej infraštruktúry“.

Samotný minister Prachař na stredajšej tlačovej konferencii konštatoval, že v poslednom čase sa stal terčom akýchsi špekulácií a kritík.

"Pritom Riaditeľstvo ciest a diaľnic funguje najlepšie za posledné roky. Nechcem sa stať ďalším terčom zo strany opozície ani médií,” cituje portál Novinky.cz odstupujúceho Prachařa. A opozícia ani v stredu nešetrila odstupujúceho ministra.

"Pán Prachař počas niekoľkých mesiacov ukázal, že funkciu nezvláda. Už pred niekoľkými mesiacmi bolo neskoro na jeho rezignáciu. Prišla dvadsať minút po dvanástej,“ reagoval exminister dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Okrem iného svoje tvrdenie opieral o kontroverzný tender na mýto, ako aj o časté personálne zmeny v rezorte pod vedením Prachařa.

„Ministerstvo nezvládlo organizáciu rekonštrukcie D1 a ustavične odkladalo vytvorenie konkurenčného priestoru na železnici,“ cituje Stanjuru portál iDnes.

Výmena Prachařa vo vláde nemusí byť podľa viacerých zdrojov zďaleka poslednou. Horúcim zemiakom sa totiž v tomto smere javí aj konflikt medzi ministrom zdravotníctva Němečkom a hnutím ANO. „Ak by bol z nášho hnutia, už dávno by sme ho vymenili,“ vyhlásil líder hnutia ANO Andrej Babiš citovaný iDnes.

„Mojím hlavným cieľom je, aby sa nerozkrádali verejné financie. Chystám sa preto podať trestné oznámenia na hospodárenie ostravskej fakultnej nemocnice,“ oznámil Babiš s tým, že mu konkrétne prekáža nákup predraženého prístroja na ožarovanie cyberknife v čase, keď súčasný minister zdravotníctva šéfoval ostravskej nemocnici.

Aj líder ľudovcov Pavel Bělobrádek nevylučuje ďalšie zmeny v Sobotkovom kabinete. Na priamu otázku denníka Právo totiž reagoval tajuplne: „Kto vie?“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Antonín Prachař