V Donecku silnie paľba, aj NATO potvrduje príchod ruských kolón

Na východe Ukrajiny sa ďalej porušuje prímerie a z Donecka prichádzajú správy o intenzívnejšej paľbe. Severoatlantická aliancia zaznamenala v posledných dvoch dňoch to isté čo aj OBSE (Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe), kolóny ruskej výzbroje chádzajúce na Ukrajinu.

12.11.2014 12:55 , aktualizované: 16:00
Ukrajina, Donecko, tanky Foto: ,
Konvoje s tankami a delami, ktoré smerujú k Donecku.
debata (235)

Ukrajinská armáda v stredu ráno informovala o ďalšom mŕtvom vojakovi a dvoch zranených a o posilňovaní „rusko-teroristických“ síl a o ich prípravách na ofenzívne akcie.

Spravodajcovia agentúr Reuters a AFP informujú, že v Donecku sa od rána opäť rozliehajú explózie. Podľa AFP je streľba intenzívnejšia, než tomu bolo v predchádzajúcich dňoch, a podľa všetkého je vedená z mesta smerom k letisku, z ktorého sa proruskí povstalci už niekoľko týždňov snažia vytlačiť ukrajinskú armádu.

Tieto informácie podľa agentúry Ukrinform potvrdilo aj tlačové stredisko vojenskej operácie proti „teroristom“, ako Kyjev označuje proruských separatistov. Tento zdroj uviedol, že pri opätovnom ostreľovaní pozícií armády utrpel zranenie jeden vojak. Letisko je vraj však naďalej v rukách vládnych síl.

Stredisko tiež informovalo o strate ďalšieho vojaka. Zahynul pri ostreľovaní z povstaleckých raketometov pri meste Ščastja v Luhanskej oblasti. Ďalší vojak pritom utrpel zranenia.

Hovorcovia ukrajinskej armády uviedli, že povstalci za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície síl „protiteroristickej operácie“ na rôznych miestach Doneckej a Luhanskej oblasti v 50 prípadoch.

Ukrajinská armáda očakáva nepredvídateľné akcie separatistov

Minister obrany Ukrajiny Stepan Poltorak v stredu na zasadnutí vlády oznámil, že sa ozbrojené sily na útoky proruských povstalcov pripravujú.

„Vieme o zvyšujúcej sa aktivite na strane teroristických zoskupení a tiež Ruskej federácie. Starostlivo ale sledujeme premiestňovanie a poznáme miesta, kde sa nachádzajú. A samozrejme očakávame z ich strany nepredvídateľné akcie,“ citoval denník Ukrajinská pravda Poltoraka. Minister pritom ubezpečil, že situácia je plne pod kontrolou. „Sme pripravení reagovať na zmenu situácie,“ vyhlásil a dodal, že ministerstvo pripravuje aj zálohy.

V ukrajinských médiách sa tiež množia informácie o ďalších posilách prúdiacich k vzbúrencom z Ruska a o presunoch „rusko-teroristických síl“ v príprave na ofenzívnej akcie. Hovorca armády Dmytro Tymčuk napríklad uviedol, že Rusi poslali dve mínometné batérie, šesť ťažkých diel a štyri raketomety k mestu Jasynuvata v Doneckej oblasti. Ďalšie zbrane zamierili k Makijivke pri Donecku a do Petrovského obvodu metropoly Doneckej oblasti.

Úderné skupiny zložené z ruských jednotiek a povstaleckých síl sa podľa Tymčuka pripravujú v oblasti mesta Pervomajsk v Luhanskej oblasti. Taktická úderná jednotka ruskej námornej pechoty vraj bola presunutá k Novoazovsku.

Napätá situácia na východe Ukrajiny, kde sa opakovane porušuje prímerie dohodnuté 5. septembra v Minsku, sa výrazne zhoršila po voľbách, ktoré separatisti tento mesiac usporiadali v Doneckej a Luhanskej oblasti.

NATO potvrdzuje kolóny s ruskou vojenskou technikou

Od víkendu sú v oblastiach ovládaných proruskými povstalcami pozorované pohyby vojenských konvojov s muníciou, delami a tankami. Podľa Kyjeva ide o ruské posily vzbúrencom, ktorí vraj pripravujú ofenzívu na rozšírenie svojho územia. Moskva popiera, že ide o ruské zbrane a vojakov, a separatisti tvrdia, že to sú ich zálohy sťahované najmä k Donecku v očakávaní ofenzívy ukrajinských síl.

Príjazd armádnych konvojov z Ruska na Ukrajinu v stredu potvrdila aj Severoatlantická aliancia. „V posledných dvoch dňoch sme zaznamenali rovnaké veci ako OBSE (Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe). Videli sme vchádzať na Ukrajinu kolóny ruskej výzbroje, ruských tankov, ruských protilietadlových systémov, ruských diel a rusk ých bojových jednotiek,“ vyhlásil podľa agentúry AFP vrchný veliteľ spojeneckých vojsk NATO v Európe Philip Breedlove, ktorý je teraz v Sofii.

235 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #proruskí separatisti #paľba