Azerbajdžanci zostrelili arménsky vrtuľník

Azerbajdžanci v stredu zostrelili arménsky vojenský vrtuľník. Oznámila to agentúra AFP s tým, že ide o najvážnejší incident medzi oboma znepriatelenými štátmi od konfliktu o spornú oblasť Náhorný Karabach, ukončený v roku 1994.

12.11.2014 15:42
debata (14)

"Bojový vrtuľník Mi-24 sa dnes pokúšal zaútočiť na postavenie azerbajdžanských vojsk pri oblasti Agdam pri Náhornom Karabachu. Vrtuľník azerbajdžanská armáda zostrelila, "oznámilo azerbajdžanské ministerstvo obrany.

Agdam je oblasť v Azerbajdžane priliehajúca k Náhornému Karabachu, ktorú čiastočne tiež obsadila arménska vojská a všetci Azerbajdžanci odtiaľ boli násilne vysťahovaní.

Náhorný Karabach je administratívnou súčasťou Azerbajdžanu. Žijú tu však väčšinou etnickí Arméni. Oblasť a časť okolitého územia je od prímeria v roku 1994 pod kontrolou arménskych vojakov a občas tu dôjde k zrážkam. Roky diplomatických snáh pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe či Ruska zatiaľ pri riešení sporu priniesli len malý pokrok.

Boje v Náhornom Karabachu vypukli v roku 1991, keď sa rozpadol Sovietsky zväz. Až do prímeria v roku 1994 si boje vyžiadali životy viac ako 30 000 osôb. Obe strany sa pravidelne obviňujú z ďalších násilností. Azerbajdžan často hrozí, že si vezme späť územie násilnou cestou. Vyhrotená situácia, ktorá si v lete vyžiadala smrť ďalších 20 vojakov oboch krajín, sa nezmiernila.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach