Zákaz sobášov homosexuálov nebude platiť ani v Južnej Karolíne

Americký federálny súd v štáte Južná Karolína v stredu označil zákaz uzatvárať manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia zakotvený v tamojšej ústave za neplatný vzhľadom na predošlé rozhodnutie rovnakého druhu vo Virgínii, ktoré sa týkalo aj okolitých štátov tvoriacich jeden súdny obvod.

12.11.2014 21:17
debata (1)

Sudca tak uzavrel prípad lesbického páru, ktorý sa prostredníctvom žaloby domáhal práva zosobášiť sa. Rozsudok odôvodnil tým, že medzi zákazmi v Južnej Karolíne a Virgínii nenašiel podstatný rozdiel a záver, že opatrenie sa prieči federálnej ústave, tak musia rešpektovať oba štáty. Právoplatnosť napriek tomu odložil do 20. novembra, aby dal generálnemu prokurátorovi Južnej Karolíny možnosť odvolať sa.

Manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia sú medzičasom legálne už v 32 štátoch USA, ako aj v hlavnom meste Washington a v niektorých častiach Missouri. Podobné spory ako v Južnej Karolíne momentálne vedú taktiež v Kansase a Montane, kde zákazy homosobášov naďalej uplatňujú napriek tomu že príslušné federálne súdy rozhodli v prospech ich zrušenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #súd #sobáše homosexuálov