O'Neill: Zbadal som ho a začal strieľať. Počul som posledný výdych bin Ládina

Americký vojak vo výslužbe Rob O'Neill tvrdí, že to bola náhoda, že práve on zastrelil teroristu Usámu bin Ládina. V dokumentárnom filme, ktorý v noci na štvrtok odvysielala americká televízna stanica Fox, O'Neill povedal, že stál nad telom bin Ládina a počul jeho posledný výdych.

13.11.2014 17:04
Robert O´Neill, vojak Foto: ,
Americký vojak vo výslužbe Rob O´Neill tvrdí, že to bol práve on, ktorý zabil roky hľadaného teroristu Usámu bin Ládina.
debata (29)

V dokumente s názvom Muž, ktorý zabil Usámu bin Ládina, O'Neill popísal výcvik svojho elitného tímu na misii, ktorá sa skončila v roku 2011 úspešne v pakistanskom Abbottábáde.

„Bol tam muž, ktorý mal ruky položené na ramenách ženy, ktorá stála pred ním a bola to tvár, ktorú som videl tisíckrát pred tým, tvár Usámu bin Ládina. Hneď som ho spoznal a potom to už bolo len bum, bum, bum. Stál som nad ním, keď naposledy vydýchol,“ tvrdí O'Neill.

To isté však hovorí ďalší bývalý vojak Matt Bissonnette, ktorý vydal pred dvoma rokmi o operácii knihu Neľahký deň.

O'Neill: Bin Ládin bol mŕtvy, my sme prežili

O'Neill v rozhovore popísal, že zastrelením bin Ládina sa akcia neskončila, pretože skupine trvalo ešte 90 minút, kým sa dostala do Afganistanu, odkiaľ sa operácia začala.

„Za osemdesiat a niečo minút niekto prehovoril do vysielačky a povedal: ‚Výborne páni, prvýkrát vo svojom živote budete radi, keď vám poviem – vitajte v Afganistane.‘ A všetci sme si uvedomili, že sme to dokázali, že sme ho dostali a zostali sme nažive. Bolo to šialené, začali sme sa potľapkávať a všetci sme si uvedomili, že budeme žiť a že sme dostali bin Ládina,“ povedal O'Neill.

V dokumente tiež povedal, že keď komando pochopilo, k čomu ho cvičia, vojaci počítali s tým, že pri operácii prídu o život.

O'Neill trvá na tom, že je „určite“ posledný, kto videl bin Ládina nažive. Myslí vraj na tú operáciu každý deň odvtedy, čo sa vrátil. „Stále sa pýtam, či to bolo to najlepšie alebo najhoršie, čo som v živote dokázal,“ povedal v rozhovore.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rob O´Neill #Usama bin Ládin