Francúzi urazili Putina. Odmietli Moskve odovzdať vojnovú loď Mistral

Francúzsko v piatok neodovzdá Rusku prvú z dvoch vojnových lodí Mistral, ktoré pre Moskvu vyrába. Podľa francúzskeho ministra obrany Jeana-Yvesa Le Driana nie je ani za súčasných okolností možné stanoviť dátum najbližšej dodávky. Podľa francúzskeho denníka Le Parisien reaguje Moskva so vzdorom a posmešne, ale hlavne je urazená.

13.11.2014 17:28
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (321)

Podľa ruskej agentúry Interfax sa ruská delegácia, ktorá mala plavidlo oficiálne prevziať, rozhodla vo štvrtok do Francúzska neodcestovať vzhľadom na to, že nedostala príslušné potvrdenie o tom, že sa oficiálne odovzdávanie konať bude.

„S najväčšou pravdepodobnosťou francúzska strana využije svoje právo odložiť odovzdanie lode o tri mesiace,“ povedal pre Interfax nemenovaný ruský zdroj podieľajúci sa na transakcii v hodnote 1,12 miliardy eur.

Zmluva túto možnosť umožňuje, ale omeškanie musí byť spôsobené jedine technickými problémami počas skúšky vrtuľníkovej lode, nie kvôli politickej situácii, dodal zdroj. Francúzsko v predstihu hovorilo o odklade kvôli situácii na Ukrajine, kde podľa západných informácií intervenuje ruská armáda.

Firma nedostala exportné povolenie od vlády

„Zatiaľ však francúzska strana neuviedla žiadne technické problémy s prevádzkou lode. Zároveň je zrejmé, že ide skôr o politické problémy. Kým francúzsky prezident Francois Hollande neoznámi svoje rozhodnutie odovzdať loď Rusku, nedôjde k žiadnemu pokroku,“ tvrdí ďalej zdroj.

Francúzsky minister Le Drian povedal, že francúzsky konštruktér plavidla, koncern Division Systemes navals de surface (DCNS), stále nedostal vládne exportné povolenie pre uskutočnenie transféru. Podľa Le Parisien Rusko za tento postoj Francúzsko ostro kritizuje. Ruského prezidenta Vladimira Putina správanie sa francúzskej vlády hlboko urazilo, upozornil denník. Paríž je však momentálne pod veľkým tlakom Západu, ktorý nechce, aby loď Moskve odovzdal.

Prvá loď nazvaná Vladivostok je prakticky pripravená na odovzdanie v západofrancúzskom meste Saint-Nazaire. Ovládať plavidlo sa vo Francúzsku už učilo 400 ruských námorníkov. Druhá loď, ktorá sa volá Sevastopoľ, by mala byť dokončená do konca budúceho roka. Meno dostala po veľkom prístave na Kryme, kde sídli ruská čiernomorská flotila. Krym v marci Rusko napriek zahraničným protestom anektovalo, Ukrajina však ďalej považuje tento polostrov za svoje územie.

321 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Mistral