Ruské vojenské lietadlo narušilo vzdušný priestor Estónska a Litvy

Ruské vojenské lietadlo večer narušilo vzdušný priestor Estónska a Litvy. Stroj typu Iljušin zachytili dve holandské stíhačky F-16, ktoré hliadkovali v oblasti v rámci obrannej misie NATO. Ruské lietadlo sa následne odklonilo smerom na Kaliningrad.

13.11.2014 18:38
debata (158)

Pred vyše týždňom NATO informovalo, že sleduje zvýšenú aktivitu ruských vojenských lietadiel v okolí svojho vzdušného priestoru. Tento rok ich už zachytilo vyše sto, čo je viac ako trojnásobok všetkých minuloročných prípadov. Tento vývoj súvisí s krízou na východe Ukrajiny, kde podľa NATO vykonáva Rusko skrytú vojenskú intervenciu.

Z hľadiska narušovania vzdušného priestoru sú najohrozenejšie tri pobaltské štáty, ktoré ležia práve v ceste medzi Ruskom a kaliningradskou oblasťou, ktorú Moskva získala po víťazstve v druhej svetovej vojne a ktorá predtým patrila Nemecku.

Ministri Veľkej Británie, troch pobaltských štátov a štyroch severských štátov (Nórska, Švédska, Fínska a Dánska) uzavreli vo štvrtok dohodu o zvýšení spolupráce v oblasti odovzdávania spravodajských informácií a o cvičení vzdušných síl kvôli zvýšenej ruskej aktivite v severnej Európe.

Kvôli ruskému postupu na východe Ukrajiny uvalili Spojené štáty i EÚ a ďalšie krajiny na Rusko hospodárske sankcie.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #stíhačky