Susedné štáty prílev Sýrčanov nezvládajú, z domovov ušli už tri milióny ľudí

Tisíce Sýrčanov nemajú ako uniknúť pred vojnou vzhľadom na obmedzené možnosti dostať sa do susedných krajín, ktoré len ťažko zvládajú obrovské počty utečencov a snažia sa zastaviť ich prílev. Na situáciu vo štvrtok upozornili dve charitatívne organizácie, podľa ktorých v roku 2013 odchádzalo každý mesiac za hranice vyše 150-tisíc Sýrčanov, zatiaľ čo za október 2014 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zaevidoval "iba" 18 453 nových prípadov.

13.11.2014 22:43
utečenci, Sýria Foto: ,
Susedné krajiny sa už snažia zastaviť prílev sýrskych utečencov, za posledné tri roky ich utieklo zo svojich domovov vyše tri milióny. Ďalší už budú mať pred vojnou kam utiecť.
debata (7)

Agentúra OSN v utorok uviedla, že viac ako tri roky trvajúci konflikt v Sýrii donútil utiecť do zahraničia približne 3,3 milióna ľudí a ďalších 7,2 milióna muselo zmeniť bydlisko v rámci krajiny. Drvivá väčšina utečencov pritom skončila v susedných krajinách, ako sú Libanon a Jordánsko.

„Susediace krajiny zráža na kolená nápor v podobe miliónov Sýrčanov a na hraničných priechodoch (preto) zaviedli hneď viacero nových obmedzení… Znamená to, že na hraniciach vracajú späť čoraz viac žien, detí a mužov,“ povedal generálny tajomník Nórskej utečeneckej rady (NRC) Jan Egeland v súvislosti so štvrtkovou správou, ktorú organizácia zverejnila spoločne s Medzinárodným záchranným výborom (IRC). „Blízko hraníc sú státisíce ľudí, o ktorých si myslíme, že by chceli odísť, keby mohli, ale nie je pre nich úniku,“ vyjadril sa pre nadáciu Thomson Reuters Foundation.

Egeland, ktorý bol v rokoch 2003 až 2006 vrcholným predstaviteľom OSN pre humanitárne záležitosti, taktiež upozorňuje, že dodávky pomoci pre Sýriu míňajú mnohé zo skupín obyvateľstva v najväčšej núdzi. Za chybu označil aj prístup medzinárodného spoločenstva k riešeniu krízy, keď podporujú susedov Sýrie namiesto toho, aby našli väčšiemu počtu utečencov nové útočisko. „Sme svedkami totálneho kolapsu medzinárodnej solidarity s miliónmi sýrskych civilistov,“ povedal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #utečenci