Su Ťij a Obama kritizovali reformu mjanmarskej ústavy

Americký prezident Barack Obama vyzval Mjanmarsko, aby voľby, ktoré bude organizovať na budúci rok, boli spravodlivé a slobodné.

14.11.2014 08:36
Obama, Su Ťij Foto: ,
Americký prezident Barack Obama a líderka mjanmarskej opozície Aun Schan Su Ťij.
debata (6)

Na spoločnej tlačovej konferencii s líderkou opozície Aun Schan Su Ťij hovoril o reformách, ktoré krajina ešte musí urobiť.

Su Ťij považuje za neprijateľné, že ju ústava vyraďuje z prezidentských volieb preto, že jej deti majú cudzie občianstvo. Su Ťij vyhlásila, že ústava je „nespravodlivá a nie je demokratická“. Ide o článok 59 D a F ústavy z roku 2008. Su Ťij podľa neho nebude môcť kandidovať vo voľbách, pretože jej synovia sú Briti. Britské občianstvo mal tiež jej zosnulý manžel.

K tejto pasáži ústavy, ktorá zakazuje občanom uchádzať sa o prezidentský úrad, ak ich príbuzní majú cudzie občianstvo, sa vyjadril aj Obama. „Nerozumiem tomu, že niekto nemôže kandidovať na prezidenta kvôli tomu, kto sú jeho deti. To mi nedáva zmysel,“ vyhlásil.

Su Ťij prežila roky v domácom väzení, na slobode je štyri roky a teraz je členkou parlamentu. K uvedenému ústavnému článku poznamenala, že jej lichotí, že sa ústavná zmena robila kvôli nej osobne, ale že takto si reformu nepredstavuje. „Ústava hovorí, že sa má so všetkými občanmi zaobchádzať rovnako, a toto je diskriminácia s ohľadom na moje deti,“ vyhlásila.

Svoje vystúpenie na tlačovej konferencii začala Su Ťij poznámkou o vzťahoch medzi USA a tými, ktorí sa usilujú o demokratické reformy v Mjanmarsku. Medzi nimi vraj panuje napätie, pretože príležitostne sa na veci pozerajú odlišne, avšak to, čo ich spája, je veľmi silné. „Občas máme odlišný názor, ale to naše vzťahy neovplyvní,“ dodala.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Mjanmarsko #Aun Schan Su Ťij