Jaceňuk: Prioritou Ukrajiny je armáda, ktorá odrazí agresiu Ruska

Najvyššou prioritou Ukrajiny je teraz vybudovať armádu dostatočne silnú na zastavenie ruskej agresie. Zdôraznil to ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, zatiaľ čo z východu krajiny prichádzajú ďalšie správy o porušovaní prímeria, o prísune posíl proruským separatistom z Ruska a o obavách z údajne sa chystajúcej ofenzívy povstalcov podporenej ruskými silami.

14.11.2014 20:12
Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
debata (247)

Rovnako prezident Petro Porošenko uistil, že ukrajinská armáda je pripravená obrániť krajinu v prípade útoku, ak by prímerie na východe krajiny prestalo platiť.

„Ak sa udalosti začnú vyvíjať napriek mierovému plánu, potom ukrajinské ozbrojené sily sú teraz pripravené a schopné klásť odpor (prípadnému útoku),“ povedal Porošenko na porade s vedením „silových“ rezortov. „Nie je žiadny dôvod prepadať panike,“ uistil s tým, že v posledných mesiacoch sa bojaschopnosť ukrajinských síl zlepšila a jednotky dostali nové zbrane. Celá ekonomika vraj funguje podľa princípu „všetko pre front, všetko pre víťazstvo“.

V Luhanskej a Doneckej oblasti, ktoré chcú vzbúrenci odtrhnúť od Ukrajiny, sa v posledných dňoch zintenzívňuje porušovanie prímeria dohodnuté začiatkom septembra v Minsku. Okrem toho NATO a pozorovateľská misia OBSE potvrdili sťažnosti ukrajinskej vlády, že z Ruska prúdia na Ukrajinu veľké vojenské kolóny, v ktorých nechýbajú tanky, delá a protilietadlové systémy. Kyjev varuje pred bezprostredne hroziacim vpádom ruských jednotiek do krajiny.

„Vybudovanie armády schopné zastaviť agresiu z Ruska je úloha číslo jeden,“ vyhlásil Jaceňuk pri tlačovej konferencii, na ktorej v piatok hovoril o svojich predstavách ohľadom priorít a zložení budúcej, povolebnej vlády.

Povstalci odmietajú obviňovanie, že sa chystajú zaútočiť, aby vytlačili ukrajinské sily z časti územia, ktoré obsadili v Doneckej a Luhanskej oblasti. Naopak tvrdí, že to je Kyjev, kto chystá ofenzívu.

Doterajší minister zahraničia Pavlo Klimkin ale v rozhovore pre nemecký denník Rheinische Post uisťoval, že ukrajinská vláda nebude silou získavať regióny, ktoré na východe krajiny kontrolujú separatisti. „Takáto vojenská operácia by sa dotkla aj civilného obyvateľstva, našich spoluobčanov,“ uviedol. Vláda sa podľa neho bude naďalej držať prímeria a bude hľadať politické riešenie konfliktu. Prípadný útok povstalcov vraj ale vyvolá dôraznú odpoveď armády, pretože jej bojaschopnosť v poslednej dobe výrazne vzrástla.

Aj v piatok hlásil armádny hovorca pokračujúce ostreľovanie pozícií vládnych síl, ktoré od štvrtka prišli o ďalšieho muža a ďalších šesť vojakov bolo zranených. Informovali aj o ďalších aktivitách protivníka, vrátane postupu na predsunuté pozície, svedčiacich o chystajúcej sa ofenzíve. „Premiestňovanie a koncentrácia zoskupení ruských jednotiek a povstalcov pokračuje najmä v smere na mestá Doneck, Luhansk a Debalceve,“ citovala agentúra Ukrinform hovorcu armády Andrija Lysenka.

Podobné informácie prichádzajú aj z okolia Mariupolu, cez ktorý by si Rusko rado zabezpečilo pozemné spojenie s anektovaným Krymom.

Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie okrem toho uviedlo, že povstalci za uplynulých 24 hodín porušili prímerie v 50 prípadoch. Týka sa to aj doneckého letiska, kde armáda prečkala ďalšiu delostreleckú paľbu a odrazila nové útoky vzbúrencov, vrátane ich pokusu odrezať armáde prístupovú cestu k vojakom na letisku.

Podľa ukrajinských zdrojov pri delostreleckej paľbe separatistov na jednu z dedín, ktorú v Luhanskej oblasti kontroluje armáda, zahynulo päťročné dievča, ktorú zasiahli črepiny granátu. Jej matka je s vážnymi zraneniami v nemocnici.

247 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina